Кметът Иван Портних бе гост на международен морски форум

Кметът на Варна Иван Портних бе гост на международния морски форум  по една от най- актуалните за морския сектор теми – „Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности“.

Събитието се проведе конферентна зала на хотел Галерия графит във Варна. В него участваха над 170 представители на морската общественост от България и чужбина, включително български корабостроителни и кораборемонтни заводи, заводи за корабно оборудване, български и чужди корабособственици, представители на Военноморските сили, пристанищна администрация, морска администрация, български и чуждестранни проектантски организации, научни и научно-изследователски организации и други. Организатори на събитието са Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) и „Бюро Веритас България“ ЕООД – част от Френската класификационна организация Бюро Веритас (BV).

На форума бяха разгледани нормативните изисквания на Международната морска организация (IMO) и на ЕС за намаляване на въглеродните емисии от корабоплаването и методите за постигането им чрез използване на алтернативни горива, несъдържащи въглерод. Обсъдени бяха и възможностите за използване на възстановяеми енергийни източници.

Пред участниците беше представено и предстоящото българско участие на Павлин Надворни в околосветската обиколка за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“ – „Еверест“-а на океанското ветроходство. Лектори бяха доктор Джон Кокаракис – технически директор на BV за SEEBA Zone, и Василиос Димолас – директор технологии и иновации на BV за SEEBA Zone. Специален гост бе г-жа Пайет Палайологу – Вицепрезидент на Бюро Веритас SEEBA Zone.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии