С какво да комбинираме уискито?

Всеизвестен факт е, че уискито има изключително силен аромат и може би един от най-сложните за небцето на дегустатора. Без значение дали то е производство от Шотландия, Ирландия или Америка и какъв вид е точно, доста хора все още са скептично настроени към комбинацията му с храна. Противно на всеобщото мнение, че уискито се комбинира много добре с ядки, опитните дегустатори са на мнение, че ядките запушват вкусовите рецептори на езика и удоволствието от питието се загубва. В следващите редове сме Ви подготвили най-добрите начини за комбинация на уиски в световен мащаб, които ще направят удоволствието от консумацията на питието още по-голямо:

Шоколад

Чистият черен шоколад е най-подходящ за силни уискита, а ако сте избрали да пиете скоч можете да го комбинирате с тъмен шоколад с портокал, тъй като цитрусовият привкус на скоча засилва портокала, а когато пиете бърбън ограничения във вида на шоколад няма. По-деликатни и блендирани уискита като  Gold Label на Johnnie Walker, Haig Club и малцът Auchentoshan се комбинират най-добре с бял или млечен шоколад. В Шотландия пък типичният тиквен пай е най-често срещан в комбинация с уиски Balvenie или луксозно уиски Macallan.

Сирена

Добре отлежалото уиски върви ръка за ръка с добре узрели сирена. Узрял чедър е перфектна комбинация за уискита с опушен вкус, като най-добрият пример е Laphroaig, което може да се комбинира и с по-тежко сирене като Рокфор. Козе сирене и сирене Бри са подходящи за по-леки уискита със сладък вкус. Ако сте решили да се насладите на Glenmorangie, за предпочитане е да го опитате с по-меко сирене като Бри или Ементал.

Морски дарове и риба

 Ако сте решили да приготвите пушена сьомга, то най-доброто уиски в този вариант би било ръженото уиски или бърбън, тъй като се придава леко пикантен вкус. Така наречените островни уискита,  които се дестилират близо до бреговете, могат да бъдат комбинирани с всякакъв вид морски дарове. Популярен деликатес по тези места са именно стриди, поляти с уиски Bowmore.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии