Политическа атака: Областната управа “осакатява” за втори път бюджета на Варна

Областната администрация в лицето на областния управител Марио Смърков, назначен от президента Румен Радев, обжалва част в от бюджет 2022 на Община Варна пред Върховния административен съд. “Най-лаконичният коментар за това е: Déjà-vu! Първия път това “осакатяване” на бюджета бе дело на бившия областен от Промяната – Благомир Коцев, който го прати в съда за една година. Последва решение на Административния съд, според което това оспорване е неоснователно. Сега сме свидетели на втори опит от същото”, коментира днес кметът на Варна Иван Портних. По думите му така градът остава втора година с осакатен бюджет – в условия на кризи, инфлация и неотворени европейски програми.

“Решението на Марио Смърков бе обявено в последния възможен срок, броени дни преди парламентарния вот – едно прекрасно „подаване на топката“ към Промяната. Предвид целия бойкот на Варна от страна на държавата, тази позиция не ни изненада. Изненада се оказа партийният надзор от страна на Промяната на брифинга на областния управител.  Защото се оказа, че в залата, освен журналисти, са строени кандидат-депутати от ППДБ. Там беше бившият областен от ПП и неговия заместник от ДСБ. Липсваше само другият заместник на Благомир Коцев– човекът на Хидрострой”, коментира още Иван Портних. Според него, така държавната администрация, ръководена от човек на президента Румен Радев, е станала част от предизборната кампания на ППДБ във Варна.

“И оттук започват да “издишат” всички фалшиви опити съдебните атаки на бюджета на Варна да бъдат представени като “грижа за обществения интерес”, а областната управа – като „независима институция“. И това е пореден пример за симбиозата между президента и Промяната във Варна! Припомням, че министърът на туризма Илин Димитров, който влезе в парламента от Промяната, е част от служебното правителство на Румен Радев. Същият министър упорито отказва да реши въпроса със стотиците незаконни бараки на Златни пясъци – един курорт, станал символ на Костовата приватизация! Къде отиват парите от наемите? В партийните каси на ДБ и ПП ли? Защо хората на Румен Радев бранят интереса на Промяната и ДБ?”, попита кметът.

“Казват, че президентът бил нарекъл Промяната „шарлатани“, което означава „измамници, лъжци“. Е, във Варна те се оказаха част от отбора на Румен Радев. Група „шарлатани“, търсещи „шарани“. Нека е ясно: В морето шарани няма, но цената на „шарлатанията“ с бюджета на града, за съжаление, ще я плащат варненци. Надявам се тази моя  „емоционална интелигентност“ да бъде разбрана правилно”, каза още Иван Портних.

Темата с оспореното решение на Общинския съвет, касаещо част от бюджета на Варна, коментира и Тодор Балабанов, председател на ОбС. “Има първоинстанционно решение на Административния съд, което с ясни мотиви казва, че решението на Общинския съвет е взето при спазване на всички процесуални правила и всички изисквания на действащото в Република България законодателство.  След шиканиране на процеса повече от една година – под формата на искания за експертизи, публикации по делото от гугъл и т.н.,  съдът в крайна сметка постанови акт, по силата на който отхвърли изцяло оспорването на областния управител.

Вчера разбираме, че им нова жалба. От прочита на 16-те страници, обаче, личат само политически, а не правни мотиви – цитиране на тълковния речник, описание на интегрирани планове и общи философствания, които по никакъв начин, според мен и колеги юристи, няма как да оборят мотивите на първоинстанционния съд”, заяви Тодор Балабанов. Според него това означава, че или областният  управител Марио Смърков има изключително слаб юридически екип или някой се опитва да прикрие нескопосано ясна политическа атака.

Тодор Балабанов припомни, че областният управител има право да оспорва решенията на Общинския съвет само по законосъобразност, а реално такива правни аргументи не са представени. Според него в жалбата прозирала и персонална атака към съда, а делото вероятно ще продължи дълго във Върховния съд.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии