Лекция “Историята на Библиотека Галактика” във Варна

Лекция за историята на “Библиотека Галактика” и кураторски тур на изложбата КОСМОДРУМ, водени от Ралица Герасимова, автор на проекта, ще се проведе тази събота (1 април, 16ч) в Градска Художествена Галерия – Варна.

Събитието е част от изложбата КОСМОДРУМ: космически истории от миналото, подкрепена от Община Варна и Национален Фонд Култура

Библиотека ГАЛАКТИКА е най-позната серия за фантастика  и фентъзи през 80те и началото на 90те години в България. Серията издава 123 книги, които за първи път представят на българския читател световно известни автори, много от които от западни държави.

Поредицата представлява важен литературен и културен феномен, формиращ литературния вкус и мироглед на генерации българи. За значимостта на ГАЛАКТИКА сочат и нечуваните за времето си тиражи, достигащи до 300 хиляди бройки на заглавие, цифра, ненадмината и до днес в печата на художествена литература

Важно допълнение е и фактът, че фантастичната серия е в сериозно противорeчие с политическия климат на 80те години,  когато публикуването и четенето на западна литература е на практика акт на културна съпротива, или както се нарича по онова  време – интелектуална диверсия.

Текла Алексиева е превърнала фантастичната серия в труда на живота си. Автор на 108 от общо 123 корици, картините на Текла са синоним, еднозначен с поредицата. Създателите на серията не веднъж са отдавали успеха на шарените книжките на главозамайващите, фантасмагорични, и визуално натрапчиви образи на Текла. 

За повече от десетилетие Текла, успява да усъвършенства художествената интерпретация на романите. Според метода на работа – в който тя получава неподписан ръкопис и след прочита му създава визуална интерпретация – Текла успява да създаде една метакомуникация между образ и текст. Интертекстуалната връзка между изображение и текст се вижда във всяко едно изображение, което по своему преразказва историята на романа, а преди прочита му дава на читателя вълнуващия опит да предвиди смисъла на образа. 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии