Окръжната прокуратура във Варна отчете близо 100% приключени в едномесечен срок преписки от общия брой решени

На отчетно събрание, провело се днес, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Варна – окръжен прокурор Красимир Конов представи резултатите от дейността на структурата за изминалата 2022 година. На събитието присъстваха: прокурор Борислав Сарафов – заместник на Главния прокурор на Р. България по разследването и директор на НСлС, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Стефан Петров и Огнян Дамянов, административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Владимир Чавдаров и неговият заместник Илия Николов, районният прокурор Невена Илиева, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов и началникът на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Диян Горанов. Събранието беше уважено от председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов.

Прокурор Конов започна своето изложение като посочи основните принципи, към които и през 2022 година са се придържали в работата си колегите му от Окръжната прокуратура, а именно приемственост, надграждане на добрите практики, екипност, добри колегиални отношения, отговорност, повишаване на квалификацията и знанията си.

Той продължи с анализ на статистическите данни за изминалата година, през която в съдебния окръг са били на производство 17083 преписки. В сравнение с 2021 година се отчита спад от 6,6 % в наблюдаваните преписки, а спрямо 2020 година спадът е с 9,4 %. Налице  е  тенденция за намаляване на наблюдаваните и новообразуваните  преписки по следствения надзор.

97,7 % са решените преписки през 2022 г., като този критерий бележи ръст в сравнение с предходните две години. Останалите нерешени преписки са такива, чийто срок не е изтекъл, тъй като са били образувани в края на годината. Запазва се възходящата градация на този показател – добра практика, която е част от приоритетите на Окръжната прокуратура във Варна през последните отчетни периоди. Броят на решените до 1 месец преписки за съдебния района на Варна е 99,4 % от общия брой решени преписки.

През 2022 г. новообразуваните досъдебни производства са 7884, представляващи 59,1% от общо наблюдаваните дела, които са 21583. Броят на новообразуваните дела, разследвани от следовател за 2022 г. е  увеличен с 15,1 % в сравнение с предходния отчетен период. По правило, разследваните от следователите дела се отличават с изключителна фактическа и правна сложност, независимо дали се касае за компетентност по закон или възложени от окръжен прокурор

Най- голям е делът на образуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността, на второ място са за общоопасните престъпления, а на трето са престъпленията против личността.

Налице е лек спад в престъпленията против личността спрямо 2021 г. с около 1%; спад в престъпленията против правата на гражданите спрямо предходната година със 7%; намаление на финансовите престъпления с 15,8%; намаление в броя на разследваните документни престъпления с 3,9%; новообразуваните дела за компютърни престъпления също са намалели с 20% спрямо 2021 г. Анализът показва увеличение на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността с 12,6% и на новообразуваните дала за общоопасни престъпления с 18,7% спрямо 2021 г., както и ръст на престъпленията против дейността на държавни органи и обществени организации с 2,5%.

През отчетния период са били приключени 36,4% от общо наблюдаваните дела и 59% от общо наблюдаваните. Запазва се тенденцията от последните години за приключването на около 50% от досъдебните производства от общо наблюдаваните дела. Запазва се и високият дял на делата, приключени в законов срок. За отчетния период те са 99% от общо приключените, като сравнено с 2021 г., когато приключените разследвания в законовия срок са били 98,8% от общо приключените досъдебни производства.

Налице е увеличаване на решените дела с 60,4 % спрямо 2021 година. 98,6 % от тях са решени в рамките на един месец, което е много добър показател за прокурорската дейност по отношение на срочността на произнасянето.

В съда са внесени 1830 прокурорски акта, при 1680 за 2021 г. Внесените актове са срещу 1952 лица и също се забелязва увеличение на предадените на съд лица с 4,6 % спрямо 2021 година.

През отчетния период 2022 г. прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Варна са внесли в съда общо 1830 акта, от които: 1172 обвинителни акта, 466 споразумения и 192 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Сравнението с предходните периоди показва увеличени по всички показатели.

През изминалата година общият брой на съдебните актове, получени за изпълнение е 1149. През 2021 г. тези актове са били 954. Най – голям е броят на получените за изпълнение съдебни актове, с които е наложено наказание „лишаване от свобода“, а именно – 469 бр., което бележи леко увеличение спрямо 2021 г. Броят на съдебни актове с наложено наказание „пробация“ е 182, което бележи намаление с 4,71% спрямо 2021 г, наложено наказание „лишаване от права“ има в общо 493 случая, което е с 58,52 % повече спрямо същите наказания, наложени през 2021г., а наказание „обществено порицание“ е наложено по 24 дела. През 2022 г., както и през 2021 г. и 2020 г. не са получавани за изпълнение съдебни актове с наложено наказание „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

Беше отчетена и дейността на Окръжната прокуратура във Варна в някои по-специфични направления. За периода от 28 юли 2022 г. до 31 декември 2022 г. ОП – Варна е наблюдавала общо 33 досъдебни производства с предмет дейност на организирана престъпна група – 31 дела получени от специализираната прокуратура и 2 новобразувани. Четири от досъдебните производства са приключени, пет са изпратени по компетентност. Към момента са налице 24 броя висящи досъдебни производства.

Общият брой на делата за корупционните престъпления за района на Окръжна прокуратура – Варна през 2022 г. е 138, за сравнение през 2021 е бил 134. Основният дял дела са свързаните със злоупотреба със служебно положение на длъжностни лица  и престъпления на недлъжностни лица с вероятен корупционен мотив. 18 са делата за престъпления против политическите права на гражданите, като трябва да се имат предвид неколкократните парламентарни избори през годината, и 49 са делата за присвоявания.

През 2022 г. прокурорите от Окръжната прокуратура са наблюдавали 35 досъдебни производства, водени за престъпления по чл. 253 от НК за изпиране на пари. През 2021 и 2020 г. бройката е била по 31. При сравнение на актуалните данни с тези от предходните две години е видно, че е налице значително увеличение. Наблюдаваните досъдебни производства за престъпления против паричната и кредитната система – изготвяне и прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични и други знаци и платежни инструменти, са 386. През  2021 г. те са били 344 броя.

През 2022 г. са наблюдавани общо 315 досъдебни производства за данъчни престъпления. От общия брой дела от тази категория, наблюдаваните от Окръжната прокуратура са 277. Налице е общо увеличение по всички показатели за отчетната година.

През отчетния период в съдебния район са наблюдавани общо 963 досъдебни производства, свързани с държането, разпространението и контрабандата на наркотични вещества. Новообразуваните за периода дела са 650. Налице е увеличение в новообразуваните дела през 2022 г. с 10 %.

В заключение бяха изброени приоритети в дейността на Окръжна прокуратура – Варна за 2023 година. Административният й ръководител Красимир Конов постави акцент върху основните задачи на структурата и през настоящата година, като ги обобщи в три направления: защитата на правата и законните интереси на гражданите, повишаване на общественото доверие в институцията и оправдаване на очакванията за независим и безкомпромисен пазител на законността. Той пожела на своите колеги отдаденост към работата, висок професионализъм и постигане на още по-добри резултати през тази година.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии