Представят книгата „Белите петна в бизнеса“ във Варна

Издателство „Изток-Запад“ и проф. Евгени Станимиров Ви канят на представянето на книгата „Белите петна в бизнеса“ на 22.03.2023 г. (сряда) от 18:00 ч. в Градската художествена галерия „Б. Георгиев“ – Варна.

В бъдеще успешният бизнес ще се прави от все по-умни хора с изявен стремеж да бъдат ефективни в своите действия. Ефективността на бизнеса до голяма степен зависи от способността да откриваме и усвояваме т. нар. бели петна. Бели петна са онези пропуснати или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на всяка компания. Белите петна се свързват с недостатъчно разгърнат потенциал на идеите, хората, стратегиите; неспособност да се досетим как да решаваме определени проблеми; несполучливи опити да се възползваме от възможности поради повредена радарна система за откриване, слаба подготовка за усвояване или липса на креативност за тяхното създаване.

Способността да разпознаваме, създаваме и усвояваме бели петна е елемент от фината настройка при управлението на всеки бизнес. Колкото повече бели петна откриваме и създаваме, толкова разширяваме периметъра на избора си за действие. Всяко бяло петно е своеобразна врата – затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати. Това изисква адекватна подготовка.

Книгата „Белите петна в бизнеса“ е надежден навигатор за откриване, създаване и усвояване на бели петна. Интелигентният й прочит и разбиране ще помогне да постигате желани бизнес резултати. Тя разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, манипулация, трафик, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др. Особено ценни за бизнеса са специфичните техники за подпомагане на управленските решения.

Освен всичко това „Белите петна в бизнеса“ има и по-голяма амбиция – тя не се отнася само до бизнеса. В нея се съдържат ясни и прагматични принципи и послания за житейския успех.

 

Изключително ценна книга за човек, който е или иска да стане успешен мениджър! Проф. Е. Станимиров цитира мисъл на Остин Клиън, която тук ще перифразирам – „Ако никога не сте анализирали как върви бизнеса ви – ощипете се! Може да сте умрял“. Книгата на Евгени Станимиров, особено Част II и III, дава възможност да анализирате бизнеса си, при това със значителен и явен успех!

проф. д-р Веселин Благоев,

председател на Българска асоциация по маркетинг

 

В ръцете си държите поредния шедьовър на проф. Евгени Станимиров, в който мисъл и действие вървят ръка за ръка. „Белите петна в бизнеса“ е звезда със собствен блясък, с която авторът ни води в едно завладяващо пътешествие из дебрите на бизнеса с цел търсене на пропуски и шансове и намиране на ефективни цели и решения. Това е книга за читатели, които са готови да намерят нови предизвикателства, които не престават да се развиват, които откриват резултатни и работещи модели в практиката. Тук ще намерите ценни съвети и препоръки как да откривате, създавате, преодолявате и „оцветявате“ белите петна (нашите пропуски и възможности), как да организирате своя бизнес (и живота си) на базата на ясни, честни и прагматични принципи, за да постигнете личен и професионален успех.

Горещо препоръчвам това произведение днес, в нашия сложен и обезумял свят, когато повече от всякога имаме нужда от мъдри думи и напътствия, които по един увлекателен начин да ни показват пътя, когато сме го загубили, да запалят светлината, когато около нас цари мрак и да събудят любовта ни към стойностните неща, когато сме забравили, че те съществуват.

д-р Митко Василев

главен управител на Германо-българска индустриално-търговска камара

 

„Белите петна“ (според Евгени Станимиров) в бизнеса, за разлика от „черните лебеди“ (непредсказуеми събития с голямо въздействие, според Насим Никълъс Талеб), се появяват от „нищото“ благодарение на нашето неразбиране на основните принципи на маркетинговия мениджмънт. А в „разбирането“ всеки успешен бизнес има две еднакво важни страни: едната, „сандъчето с работните инструменти“ (науката как да се прави бизнес); другата, „духът на Голямата идея“ (творчеството, което ще ви отличава от останалите). Който бизнес притежава изкуството да комбинира двете, на практика използва преимуществото на системното мислене!

Всъщност „белите петна“, които са масови в който и да било сектор, са шансът за растеж на тези, които ги фиксират първи, оценяват трезво и преодоляват преди другите.

Успешният бизнес не толкова се напасва към потребностите на своите клиенти, а най-често се опитва да модифицира и даже да фалшифицира човешките желания. Бизнесът обаче се държи така, сякаш той е „клиент“ на купувачите; миметичната регресия, понякога водеща до „изкупителната жертва“ на купувача (по Рене Жирар) чрез изтласканите механизми на подражание, също дава удивителни резултати! Оттук произлизат и светкавичната проява на нови брандове, и глуповатите сценарии на рекламите, и патриотичното подмигване във връзките с обществеността.

И ако трябва за обобщя, след постепенното навлизане в тази умна книга (не я гълтайте на един прочит!) със сигурност ще усетите намаляването на „белите петна“ във вашето мислене! Но ще ви светне!

проф. д-р Боян Дуранкев,

експерт в областта на маркетинга и маркетинговите комуникации

ЗА АВТОРА: Проф. д-р Евгени Станимиров е ректор на Икономически университет – Варна (най-старото висше търговско училище в България), преподавател и бизнес консултант с богат опит. Като такъв има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от ЕС и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. Академичната му кариера започва през 1998 г., а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България, а в периода 2011 – 2019 г. ръководи първата специализирана катедра по маркетинг в страната. В същия период администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Университет Нотингам Трент (Великобритания). Координира от страна на ИУ – Варна програма по предприемачество, креативност и иновации на Университета Станфорд, Калифорния (САЩ).

Проф. д-р Евгени Станимиров е зам.-председател на УС на Съюза на икономистите в България, член на УС на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на УС на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност, както и член на контролната комисия на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Проф. д-р Станимиров е водил лекции към: Нотингам бизнес скул (Великобритания); Висше училище по приложни науки, Вормс (Германия); Международен университет (Сараево – Босна и Херцеговина); Европейско бизнес училище (Португалия).  От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси, между Нотингам бизнес скул и Икономически университет в Братислава (Словакия).

През 2015 г. проф. Станимиров е номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Член е на жури на програма „Най-изявените млади личности на България“ за 2023 г. Участва като външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към икономическия и социален съвет за 2022 г. за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Член на жури за определяне на носителите на Наградата на Германската икономика за 2022 г.

„Белите петна в бизнеса“ е втората книга на проф. д-р Евгени Станимиров след „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ (Издателство „Изток – Запад“, 2022 г.).


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии