Кметът на Варна призова министъра на туризма да отмени схемата за бараките в Златни пясъци

Кметът на Община Варна Иван Портних призова министъра на туризма Илин Димитров да отмени схемата за бараките в курортен комплекс „Златни пясъци”.

“В Община Варна има получена схема за преместваеми обекти в курорта, подписана през 2020 г. от зам.-министър Ирена Георгиева, въпреки че според чл. 13, ал.3 на ЗУЧК същата е трябва да бъде подписана от министъра. В момента Ирена Георгиева отново е зам.-министър на туризма, с титуляр Илин Димитров, част от служебното правителство на Гълъб Донев. В общината не разполагаме със съответната заповед за одобряване на схемата за преместваеми обекти в курорта, която се оказа “вътрешноведомствена информация” в министерството. Всичко това поставя ли под въпрос законността на тази схема? Защото ние като община не сме издали и няма да издадем разрешения за поставянето им”, заяви кметът.

Той заяви, че очаква от министър Илин Димитров, който доскоро беше председател на Варненската туристическа камара, да подкрепи обществения интерес и курортът да бъде освободен от търговските обекти, очаква и подкрепа от Регионалните колегии на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите. Това са браншови структури, които странно мълчат, а би трябва да имат ясна визия за това как трябва да изглежда един привлекателен морски курорт! Сигурен съм, че “бутиците” с гащи и чорапи, не се вписват в тази картина”, заяви кметът и показа снимки на бараки в курорта.

“Тези обекти спокойно си работят без разрешение поне от 2 години! Сами може да прецените дали са “преместваеми”, дали са завзели тротоари, дали застрашават живота на пешеходците и дали имат естетичен вид. Защо е необходимо да ги има? С какво допринасят за развитието на туризма”, попита Иван Портних. Той допълни, че друг огромен проблем в курорта, са “паяците”, от  които се оплакват и хотелиери, и туристи. Това безобразие трябва да бъде прекратено, варненци трябва да се гордеят с националния курорт и да си спомнят, че той е на Варна, а не е феодално владение, категоричен бе кметът.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии