Украински гражданин, издирван в родината си за 5 престъпления, ще остане в ареста до разглеждането на делото за екстрадицията му

Определението на Варненския окръжен съд, с което е задържан в ареста украински гражданин, издирван от властите в родината си, е правилно и законосъобразно. Това реши Апелативен съд – Варна като разгледа жалбите на защитниците на Игор Е. срещу съдебния акт на първата инстанция.

30-годишният мъж е бил задържан във Варна на 27 февруари. Малиновският районен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, във връзка с наказателно преследване на 5 тежки криминални престъпления: участие във въоръжена престъпна група с цел нападение над отделни лица; участие в нападение с цел отнемане на чуждо имущество; противозаконно лишаване от свобода с користна цел; нанасяне на побой;  принуждаване за прехвърляне на чужда собственост. Деянията са извършени от въоръжена престъпна група. Генералната прокуратура на Украйна е изпратила до българската държава молба за екстрадиция на търсеното лице. Мъжът няма статут на бежанец, ползва се с право на временна закрила.

Адвокатите на украинския гражданин твърдят, че той има постоянно местоживеене в нашата страна и специален статут, предоставен от българската държава. Мъжът е бил уличен в деянията още през септември 2021 г., но в продължение на година и половина не е бил издирван. Защитата изтъкна, че Игор Е. пребивава в България заедно с майка си и жената, с която живее на семейни начала. Заселили се тук, защото той не желае да участва във военните действия в родината си.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че наличието на документ за самоличност и местоживеене в България не означават автоматично, че лицето няма да се укрие. Прокурорът приема за правилно решението на първата инстанция да задържи издирвания.

Варненският апелативен съд счита, че в молбата за екстрадиция на Генералната прокуратура на Украйна са приложени всички необходими и изисквани от закона документи. Деянията, за които Игор Е. е издирван, са наказуеми и според българския Наказателен кодекс. Апелативният съд сподели напълно доводите на първата инстанция, че липсата на постоянно местоживеене и адресна регистрация, липсата на месторабота и на доказана социална ангажираност на територията на България не означават, че Игор Е. няма да направи опит да напусне пределите на страната. От данните по делото е видно, че мъжът е напуснал Украйна през септември 2021 г., пребивавал е в Турция, след което е заминал в Молдова и се е установил в България. От тези факти следва извода, че той няма постоянно местоживеене. След извършена служебна справка съдът установи, че делото за екстрадицията на украинския гражданин е насрочено пред Варненския окръжен съд за утре.

По тези съображения Апелативен съд – Варна потвърди определението на първата инстанция за задържането под стража на издирваното лице. Съдебният акт не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии