Честит 8-ми март!

Снимка: Данче Бозаджиева

8 март е международен ден на жената, който се чества в много страни по света. Този ден е посветен на постиженията на жените и техния принос за обществото.

Идеята за един ден на жената възниква през началото на 20-ти век, когато женските организации в САЩ започват да се борят за правата на жените. През 1908 г. в Ню Йорк се провежда първата голяма демонстрация за равноправие на жените, която бива организирана от Съюза на търговските работници. През 1910 г. в Копенхаген се провежда Международна конференция на жените, където се обсъжда идеята за един ден на жената. През 1911 г. в няколко страни в Европа се чества за първи път 8 март като Международен ден на жената.

В България 8 март се чества от 1944 г., когато на власт идва комунистическият режим. Тогава 8 март става официален празник, който се чества като Ден на майката и на жената. В по-късните години на комунистическия режим този празник се превръща в пропагандистки инструмент на властта, която опитва да изгради образа на равенство между мъжете и жените.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Денят на майката и на жената престава да бъде официален празник в България, но 8 март продължава да се чества като Международен ден на жената. В този ден жените получават цветя, подаръци и поздрави от своите близки и колеги. Организират се различни събития, концерти, изложби и др.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии