Арестът на обвинен в наркоразпространение и пране на пари е правилен, реши Апелативният съд във Варна

Варненският апелативен съд потвърди като правилно определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка „задържане под стража“ спрямо обвинен в разпространение на наркотици и пране на пари.

Защитата на Димитър Д. не оспорва, че той е извършил вмененото му престъпление. Той оказва съдействие за разкриване на обективната истина. Няма никакви доказателства обаче, че има опасност да се укрие или да извърши престъпление, смята адвокатът. 23-годишният мъж е студент, няма криминалистически регистрации, неосъждан е.

Прокурорът изтъкна, че обвиняемият е разпространявал наркотици от дома си, при това в продължителен период и на широк кръг лица, а разследването е в самото си начало. Ако бъде изменена мярката за неотклонение, има опасност обвиняемият да продължи да извършва същите деяния от дома си.

Апелативният съд сподели съображенията на Окръжния съд, с които е взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Димитър Д. Страните не спорят по отношение на обоснованото предположение за авторството на деянието. Към настоящия момент са събрани достатъчно данни, които го подкрепят – свидетелски показания, протоколи от извършени процесуално-следствени действия, иззети наркотични вещества. И тази инстанция намира, че при по-лека мярка има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Довод в тази насока е иззетото голямо количество наркотици от дома на Димитър – близо 1 кг марихуана, кокаин и метаамфетамин. Продължителният период от няколко месеца, в които той е извършвал деянията прави основателна опасността да продължи да върши подобни престъпления. И двете деяния, за които е обвинен, са тежки умишлени и наказват от закона с лишаване от свобода. Оттук се извлича и опасността от укриване с цел избягване на наказателна отговорност.

При наличието и на трите законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение, Варненският апелативен съд потвърди ареста на Димитър Д. Определението е окончателно и не може да се обжалва.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии