С много празнични емоции отбелязаха Деня на самодееца и Баба Марта във варненското село Юнак

С много празнични емоции отбелязаха Деня на самодееца и Баба Марта във варненското село Юнак, което се намира в община Аврен, предаде репортер на СайтЪТ.

Доброволци от неправителствената организация „Прегръдка“ отбеляза първата година от създаването на НПО-то с дарение на книги за библиотеката към Народно читалище „Просвета-1927“.

„За втори път ще дарим книги на библиотеката, както и дрехи за хора в затруднено положение“, съобщи Димитричка Мирчева, председател на НПО „Прегръдка“. Организацията се занимава основно с подпомагане на хора в неравностойно положение от цялата страна, като разчита на доброволци и дарители.

Председателят на читалището Руска Златева разказа историята на културното средище.

“Самото читалище е създадено през 1927 година. Имало е периоди, в които е имало активна дейност, имало е и периоди на застой. Един от бурните периоди е след построяването на новата сграда през 1956 година. Тогава се отпускат средства и материали и всичко с доброволен труд се постига. Селото е имало много жители, читалището е имало танцови състави и театрална група. След изселването на хората от селото, дейността на читалището затихва.

От 15 години се занимавам вече. Преди години е имало добра библиотека, имало е и периоди, когато най-грамотният чете, другите слушат. При основен ремонт книгите са се разпилели. Когато аз започнах, възстановихме читалището, но пропуснахме да възстановим библиотеката. Решихме впоследствие да я възстановим и се оказа, че са ни необходими 3000 книги, за да имаме библиотека.

В края на годината получихме съобщение, че сме регистрирани и има вече действаща библиотека. Можем да кажем, че имаме възраждане на добрите традиции. Затова призовавам всеки, който има книги, които иска да дари, да го направи”, сподели Руска Златева.

Кметицата на село Юнак поздрави всички с празника на самодееца – 1 март, с Баба Марта и пожела да за здрави и заяви, че е родом от Юнак и вече 40 години живее в селото, обича го и ще продължава да дава всичко от себе си за развитието на своето родно място .

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии