По искане на Община Варна определят границите на некропола и на раннохристиянската църква край Звездица

Границите на два знакови обекта от културно-историческото наследство на Варна най-накрая ще бъдат определени – на халколитния некропол и на откритата раннохристиянска църква край село Звездица. Това стана възможно, след като през ноември миналата година изпратихме предложение до Министерството на културата за свикване на Междуведомствена комисия, която да направи оглед на обектите и да определи териториалния им обхват- с граници и охранителни зони. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на среща с журналисти днес.

Той припомни, че през 2021 и 2022 г., след 30-годишно прекъсване, бяха възстановени археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол, където преди 50 г. бе открито най-старото технологично обработено злато в света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.)

През юли 2022 г. благодарение на спасителните разкопки, проведени от експертите от РИМ – Варна, които бяха финансирани от Община Варна, започна проучване на църквата край село Звездица.

Междуведомствената комисия бе свикана и в периода от  30.01.2023 г. до 03.02.2023 г., като експертите извършиха оглед на терените, на които са разположени двата обекта, и се започнаха с резултатите от проучванията. Подписан бе протокол за определяне на режимите за опазване на двата обекта. В момента се чака становище от Специализирания експертен съвет към МК и издаване на заповед на министъра за статут, обясни кметът. Той допълни, че за двата обекта общината има готовност да осигури средства за продължаване на проучванията и през тази година.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии