Честване на Тодоровден в Екопарк Варна

Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.

Тази година празникът се организира съвместно с Община Варна, дирекция „Спорт“. За любителите на конния спорт от 10:00 до 11:00 часа на 4 март, конна база „Виница“ е подготвила прескачане на препятствия.

Официалното откриване на празника ще започне в 11:30 часа в Екопарка. Следвайки народните традиции, ще отбележим Тодоровден с конкурс за най-красив конски впряг и традиционната кушия. Подготвили сме кътове за хранене на открито, томбола с награди и още много изненади. За доброто настроение в празничната ни програма ще се включи фолклорен ансамбъл „Варна“.

За да се насладим на красотата и благородството на конете, жокеи от спортните клубове по конна езда конна база „Виница“ ще представят вълнуваща демонстрация по прескачане на препятствия от 14:00 часа.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден.

Екопарк Варна се намира в к.к. „Св. св. Константин и Елена“. Вход откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к.к. „Златни Пясъци“.

Сподели
Share