Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 23-годишен мъж за причиняване на смърт по непредпазливост след конфликт на пътя

Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 23-годишния М.К. за това, че причинил по непредпазливост смъртта на варненец, нанасяйки му средна телесна повреда, довела до черепно-мозъчна травма и продължително залежаване. Мъжът ще отговаря за извършено от него престъпление по чл.124, ал. 1, пр. 2, във връзка с чл. 129, ал. 2, пр. 5, алт. 2 от НК.

Жертвата и съпругата му имали вилен имот в село Каменар, който ежедневно посещавали. На 10 август 2021 година, след като бил там, мъжът потеглил към дома си с личния си автомобил. На изхода от селото, докато се движи зад друга кола, водачът й извършил маневра, която застрашила мъжа и той решил да потърси отговорност. Започнал да дава светлинни и звукови сигнали на другия водач да спре, но той не се съобразил. Направил знак за спиране на бензиностанция на входа на град Варна, но отново нямало реакция. Мъжът продължил да следва другата кола.

На кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Прилеп“, двата автомобила спрели на червен сигнал на светофарната уредба. Жертвата слязъл от колата си и се запътил към другото превозно средство. Там се срещнал с водача му, като още четирима пътници били излезли от автомобила. Мъжът започнал да вика по петимата, като дори блъснал един от тях. В този момент М.К. изненадващо му нанесъл удар с юмрук в лицето. Жертвата паднал на земята, а групата млади мъже напуснала мястото.

Пострадалият бил отведен в болнично заведение и настанен за лечение. От направените му изследвания станало ясно, че той бил в нетрезво състояние при инцидента – концентрацията на алкохол в кръвта била 1,82 на хиляда. Установило се също, че мъжът има травма на лицето, а падането на асфалта и последвалия там удар с твърда повърхност довели до сериозна травма на черепа и мозъка, в резултат от която мъжът изпаднал в кома. Наложила се животоспасяваща операция. Въпреки усилията на медиците на 26 ноември 2021 година мъжът починал.

От назначените експертизи и направените анализи на доказателствата по случая е констатирана причинно-следствена връзка между нанесения от обвиняемия М.К. удар и последвалото разстройство на здравето, което довело до трайно залежаване, влошаване на здравето, опасно за живота и настъпилия фатален край.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен М.К. може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години.

Сподели
Share