Романтичен концерт ще звучи в образователния модул „Варненско лято за деца“

Под мотото “Романтичен концерт” ще премине новото събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, който е образователния модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът ще бъде на 26 февруари от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатор е Община Варна, съвместно с Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“, съобщиха от пресцентъра на фестивала.

На сцената ще излезе Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов, а началото на концерта ще бъде с моцартовата увертюра „Отвличане от сарая“. Ще последва българската песен “Я кажи ми, облаче ле, бяло”, в която ще се включи и детски хор. Испански ритми ще се редуват с български в „Сегидиля“ от Емилио Пухол, изпълнена от Тимур Бакуревич, класическа китара, и “Манду,Манду“ и „Георги отдолу идеше“, изпълнена от Огняна Върбанова – вокал, и Божидар Димитров – кавал, с ръководители Женя Райчева и Николай Докторов. Представителният народен хор с диригент Женя Райчева ще изпее „За тебе, моме, ле“, обработка Христо Тодоров, а Кристияна Цветкова – вокал, със съпровод на камерна инструментална група, с ръководител Симеон Симеонов, ще представи „Яна иде от чешмата“ – обработка Георги Гавазов, аранжимент на Йордан Йорданов (ученик в 11. клас).

Съвременната популярна музикална култура с романтичен дух ще завладее сцената първо с тема от филма „Аладин“, в изпълнение на представителния духов оркестър с диригент Любомир Александров. Ще последва лиричното танго „Обливион“ на Астор Пиацола, поднесено от квинтет в състав: Станислав Николов – акордеон, Андреа Кирова – цигулка, Виктория Тиганева – виола, Ема Мицова – контрабас, Борис Иванов – пиано. Пиесата “City of stars“ от филма “La La Land” ще изпълнят Ивайло Дамянов и Николета Христова – вокали и Симона Симеонова – пиано. А превърналата се в модерна класика пиеса ”Somewhere” от мюзикъла на Ленард Бърнстейн “Уестсайдска история”, ще бъде поднесена от представителен младежки хор. Младежкият симфоничен оркестър ще поеме предизвикателството да интерпретира и една от най-приветствените от публиката творби на музикалния импресионизъм – “Болеро” от Морис Равел.

За финалната част на концерта на сцената ще излязат възпитаниците на специалност “класически танц” – петокласниците ще изпълнят танца “Амурчета“, а учениците от 9. и 11. клас в специалност “Български танци” – “Свирец-Игралец“. Във вихрения “Валс” на Шостакович, изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър, ще се впуснат ученици от 6. клас, специалност “Класически танц”. Заключителните музикални моменти от този наистина романтичен концерт ще бъдат бравурни с „Триумфален марш“.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 6 години е безплатен. Билети от касата и сайта на Фестивалния комплекс.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии