Ресорната комисия към Общински съвет – Варна определи новото жури за присъждане на награди “Варна” в областта на културата за 2023 г.

Новото жури за присъждане на награди “Варна” в областта на културата за 2023 г. беше определено на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна. В състава му ще влязат трима носители на приза за 2021 г. и други трима – от предходната година. Начело на журито, съгласно статута на наградата, ще бъде председателят на ПК “Култура и духовно развитие” Мария Тодорова.

С пълно единодушие съветниците решиха част от комисията, оценяваща кандидатите, да бъдат директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова, журналистът от БНР Светлана Вълкова и художественият ръководител Юлиян Станев.

Носителят на голямата награда „Варна“ за 2022 г. – археологът Александър Минчев, фотожурналистът Красимир Делчев и Ваня Маркова, собственик на галерия „Арт Маркони”, са другите трима членове на журито.

Набирането на предложения за присъждане на награди „Варна“ в областта на културата вече започна и ще продължи до 31 март 2023г. В конкурса за наградите могат да участват отделни творци и творчески колективи с конкретно произведение, реализирано на територията на града, или художествен факт с реален принос за културния живот на Варна за съответната година.

Предложенията за отличаване на произведенията на творци и творчески колективи, дейци на културата и институции трябва да са писмени и адресирани до ПК “Култура и духовно развитие” на Общински съвет – Варна, най-късно до 31 март 2023г. Техни вносители могат да бъдат творчески съюзи и сдружения, организации, граждани.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха също съгласието си изработеният мемориален знак на изтъкнатия варненски поет и преводач Петър Алипиев да   бъде   дарен   на  град Кишкьорьош в Унгария. На това място преди 200 години е роден поетът революционер Шандор Петьофи, а в негова памет е изграден парк на преводачите, носещ името на унгарския национален герой. Мемориалният знак на Петър Алипиев, който е сред преводачите на Петьофи, ще бъде поставен в този парк. В него вече има паметници на Иван Вазов и Атанас Далчев, бе изтъкнато на днешното заседание.

Сред въпросите, които съветниците разгледаха днес, бе и именуването на улици в ново селищно образувание – естествено продължение на варненското село Звездица. 15 улици ще бъдат кръстени на звезди и съзвездия, с което ще бъде продължена традицията улиците в селото да носят имена на небесни тела, заяви кметът на Звездица Станислава Христова.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии