Прокурори от Окръжна прокуратура – Варна приключиха своите срещи с варненски ученици в рамките на Етап 2 от образователната програма за учебната 2022 – 2023 година

През месец февруари прокурори от Окръжна прокуратура – Варна приключиха Етап 2 от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Заместник-окръжен прокурор Нина Величкова, прокурор Росица Тонева и прокурор Радослав Лазаров – говорител на Окръжна прокуратура – Варна, се срещнаха с ученици на различни възрасти от петте варненски училища-партньори в тазгодишното издание на програмата. Те запознаха младежите с темите: Наказателно правосъдие – що е то „престъпление“ и „наказание“, „съучастие“ и „наказателно отговорни лица“; Наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си; Разпознаване на лица и предмети като способ на доказване на престъпления; Вещи лица и съдебна експертиза. Ролята на съдебния заседател. Разговаряха по поставени от самите тях въпроси и заедно анализираха изводите от своеобразните дискусии, които се получиха в хода на срещите.

За учениците това бяха вторите срещи с магистрати и те проявиха още по-силен интерес към заниманията на прокурорите, към конкретни техни дела, към позицията им по общественозначими теми. Притеснението им от лекциите в Етап 1 беше преодоляно и децата бяха по-смели в заявяването на своите възгледи.

По традиция учебния час не стигна и обещанията за нови срещи бяха задължителни, в едно от училищата дори беше направена уговорка за допълнителна лекция, извън планираните, която прокурор Нина Величкова да изнесе. Младежите от всички учебни заведения вече очакват с нетърпение следващите лекции от Етап 3 на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, които ще бъдат изнесени от прокурори от Районна прокуратура – Варна. През тази учебна година Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна обединиха усилията си за обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България. Образователната програма се провежда в три етапа, като във всеки от тях подрастващите се срещат с прокурори от трите структури.

Чрез тази организация на учебния процес се цели да бъде постигнато по-високо ниво на правна грамотност и култура в младите хора, което е една от основните идеи на програмата на ВСС. На учениците се представя разбираемо правосъдие, което е отворено към обществото. У тях се възпитава чувство на отговорност и обществена активност, като се следва един от основните аспекти в противодействието на престъпността, а именно превенцията и създаването на условия да не се допускат престъпления.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии