Комисията по култура и духовно развитие във Варна одобри актуализация на входните такси за варненски музеи и забележителности

Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна одобри актуализация на входните такси за варненски музеи и забележителности. Увеличението ще е символично и ще засегне музейните експозиции и обекти от структурата на Регионалния исторически музей, към който принадлежат Аладжа манастир, Римски терми и Побити камъни. Нови цени за вход и услуги ще има също за Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и събитията от Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Необходимостта от актуализация е продиктувана от настоящата пазарна обстановка – растяща инфлация, увеличаване заплащането на труда, повишени цени на енергоносителите и др. Цените са формирани съобразно възможностите на различни социални групи, за да може културните институти, обекти и събития да бъдат достъпни за максимален брой посетители и категории публики, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Входът за Археологическия музей досега беше 10 лв. за възрастен и 2 лева за деца. Таксата за посетителите над 18 години се запазва същата, но има промяна за децата. Тези, които са до 6-годишна възраст, ще влизат безплатно в музея, а учениците ще плащат по 3 лева. За студентите таксата ще е 5 лв.

Във всички отдели и обекти на Регионалния исторически музей, както и в Градската художествена галерия входът за хора с увреждания и техните придружители е свободен. Единствено за Археологическия музей се предвижда те да заплащат вход на цената за ученици. Причината е, че за трудноподвижните посетители достъпът до експозициите на двата етажа се осъществява посредством асансьор и инвалидни рампи, а тяхната експлоатация е свързана с абонаментни такси за поддръжка.

За повечето музеи входът за възрастни ще е 5 лв., а за ученици – 3 лв. Единствено посетителите на „Малките терми“, независимо от възрастта им, ще плащат 2 лв.

Промяна на цените има и за Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. За ученици и студенти билетът от 1 лв. става 2 лв., за възрастни – 4 лв. Новото е, че с билета за ГХГ посетителите ще могат да разглеждат експозициите и в нейния филиал – Художествения музей “Георги Велчев”.

Леко завишение на входните билети предстои и за събитията от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – най-големия музикален фестивал в България и втория най-стар музикален фестивал в Европа с почти 100-годишна история. Цените ще бъдат 8, 10, 15, 20 и 50 лв. в зависимост от сектора, мястото и залата. За ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания билетът, който досега беше 2 лв., става 5 лв. Предложените цени са в пъти по-ниски от тези на всички останали фестивали и концерти, които се организират във Варна, беше изтъкнато на заседанието.

Цените са определени в наредба, с която се регламентират местните такси и цени за услуги, включително за всички общински културни институти. Сред тях е и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Цените на читателските карти се запазват, но от библиотеката предлагат да се въведе семеен пакет – едногодишна карта за двама родители с едно и повече деца на цена от 20 лв.

За да влязат в сила, новите цени трябва да получат одобрението на Общинския съвет.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии