Четвъртокласници обсъждаха правни теми със съдия Диана Стоянова от Окръжен съд – Варна

Каква е ролята на ищеца и ответника в съдебния процес, какво представлява дарението, покупко-продажбата и замяната и кой носи отговорност, ако кучето на съседа ухапе дете? Това бяха част от множеството въпроси, които обсъдиха четвъртокласниците от ОУ „Панайот Волов“ със съдия Диана Стоянова от Окръжен съд – Варна. Тя им обясни в кои случаи дете може да участва в съдебно производство, на каква възраст и в какво качество. Разказа им за специалното помещение, т.нар. „Синя стая“, с която разполага съдът, където в предразполагаща обстановка се изслушват деца, така че да им бъде спестен стреса и притеснението от влизането в обикновена съдебна зала.

Съдия Стоянова посочи, че всеки от нас постоянно сключва договори и даде примери от ежедневието – превоза в градския транспорт или покупката на билет за кино. Тя провокира четвъртокласниците да разсъждават по различни казуси чрез кратък тест и по този начин да затвърдят наученото. Всяка група трябваше да обсъди въпросите и да защити отговора, който счита за верен. „Много внимателно сте слушали!“, похвали децата съдия Стоянова.

В края на срещата, те споделиха, че са научили много интересни и полезни неща и изобщо не са усетили как е минало времето. Класът си направиха снимка със съдия Стоянова и получи образователни материали за работата на съдебната система.

Четвъртокласници обсъждаха правни теми със съдия Диана Стоянова от Окръжен съд – ВарнаКаква е ролята на ищеца и…

Posted by Окръжен Съд-Варна on Friday, February 17, 2023


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии