„Час по правосъдие“ с ученици от пети клас от основно училище „Панайот Волов“ във варненския квартал „Виница“

Съдиите Николай Стоянов и Ивелина Владова проведоха „Час по правосъдие“ с ученици от пети клас от основно училище „Панайот Волов“ във варненския квартал „Виница“

Децата коментираха с магистратите правата, които имат. Под формата на дискусия те разбраха, че могат да притежават собственост, но докато не навършат пълнолетие – 18 години, не могат да се разпореждат с нея, без съгласието на родителите си. Учениците бяха изключително активни по време на срещата, отправяха конкретни питания по различни казуси и се интересуваха от способите за отстояване и защита на права чрез съда. Искаха да научат от съдия Владова и съдия Стоянов как например биха могли да защитят правата си при нанасяне на обида или упражняване на насилие спрямо тях, как да разпознават различните видове домашно насилие и къде биха могли да търсят съдействие и подкрепа.

По време на визитата си в съда учениците получиха брошури с полезна информация за правата и участието на децата в наказателния процес или като свидетели по граждански дела, за възможностите за решаване на спорове извън съдебната зала, за защита от рисковете в дигиталния свят, както и по един екземпляр от Конституцията.

#ЧаспоправосъдиеСъдиите Николай Стоянов и Ивелина Владова проведоха „Час по правосъдие“ с ученици от пети клас от…

Posted by Окръжен Съд-Варна on Thursday, February 9, 2023


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии