Как да намалим количеството изхвърлена храна?

Би ли изхвърлил 50 лева в кофата за боклук? Едва ли някой би отговорил положително на този въпрос. Твърде вероятно е обаче всеки месец да правиш точно това. Разхищението на храна е сериозен проблем в световен мащаб, като се смята, че една трета от всички произведени храни никога не се консумират. Какво би станало, ако всеки един от нас успее да ограничи значително количеството храна, която изхвърля?

Намаляването на количеството храна, което изхвърляме всеки месец, има положително въздействие върху много аспекти от живота – личните ни финанси, въздействието върху околната среда и дори, погледнато от макро ниво, върху икономиката. Днес ще разгледаме как можем да извлечем максимална полза от продуктите, които купуваме.

1. Съхранявай храната правилно

Първата и най-важна стъпка за намаляване на количеството изхвърлена храна е да я съхраняваш по подходящ начин. Така тя ще има по-дълъг срок на годност, което ще ти даде повече време за консумиране. Започни, като избереш пресни продукти. Когато става дума за свежест и качество – Kaufland България е партньор, на когото можеш да се довериш.

След това, проучи каква е оптималната температура, влажност и проветривост за продуктите, които използваш редовно. Трябват ти 3 вида места за съхранение: хладилник, килер (тъмен и хладен, по възможност не много влажен) и сенчесто място на плота в кухнята (или етажерка на място, което не се огрява пряко от слънцето и се намира далеч от източници на топлина).

Когато става дума за вече сготвена храна, един от най-важните съвети, които можем да ти дадем е: премести я в плътно затваряща се кутия и я прибери в хладилника веднага, щом изстине. Така тя ще бъде годна за консумация в продължение на няколко дни. Кутията ще запази свежестта за по-дълго време и ще предотврати смесването на миризми от различните храни в хладилника.

2. Планирай менюто и количествата

Най-честата причина да изхвърляме храна е, че сме си набавили твърде големи количества и тя се е развалила преди да имаме възможността да я консумираме. За да преодолееш този проблем, с който всеки от нас се сблъсква, ти трябва малко организация. Предварителното планиране на храненията за седмицата ще ти помогне да избегнеш презапасяването с продукти, които имат кратък срок на годност.

Определянето на точните количества може да се окаже предизвикателство, особено ако досега не си обръщал внимание на това. Като начало можеш да се ръководиш от “средните” количества, които се препоръчват за възрастен човек. Това може да включва 100-150 г зеленчуци, 80-100 г въглехидрати (например макарони, картофи или ориз) и 80-100 г протеини (например месо, или риба). С времето и практиката, вътрешното ти чувство за необходимите количества ще стане значително по-точно.

Важна подробност при планирането е да сготвиш ястията “по ред на разваляне” – например първо да приготвиш онези, които съдържат прясно месо, а по-късно – рецептите, които съдържат по-дълготрайни продукти (например яхния). Имай предвид също, че термичната обработка добавя няколко дни към живота на продуктите.

3. Използвай продуктите своевременно

Тази стратегия включва редовна инвентаризация на най-потайните кътчета в хладилника и долапите у дома. Препоръчваме да правиш това поне веднъж седмично – преди да отидеш на пазар. Така ще знаеш с какви количества храна разполагаш и няма да купуваш излишни продукти.

Ако забележиш, че някой продукт съвсем скоро ще се развали, можеш да го хапнеш в същия ден, или да се опиташ да добавиш към трайността му с помощта на различни техники за съхранение. Ако например имаш малко хляб, който няма да можеш да изядеш навреме, нарежи го на кубчета и запечи за 5-10 минути на фурна. Така ще получиш крутони, които можеш да използваш за своите крем супи. Съществува огромно богатство от идеи за рецепти, с които да оползотвориш необходимите продукти.

4. Възползвай се от възможностите на фризера

Фризерът има огромен потенциал да намали драстично количеството изхвърлена храна. Когато се замразят, повечето храни могат да издържат между 3 и 6 месеца! Някои често използвани продукти, които можеш да спасиш по този начин, включват: хляб, масло, банани и бульон. Избягвай да замразяваш ястия, които включват нишесте (например сготвен ориз, картофи или супи, които са сгъстени с нишесте или брашно).

5. Използвай остатъците по оптимален начин

След като вече си овладял основните стратегии за намаляване на хранителните отпадъци, можеш да преминеш на следващото ниво: оползотворяване на възможно най-голямо количество от остатъците. Можеш например да превърнеш корите от лимона в ароматна добавка за кексове, като ги настържеш и съхраниш с малко захар в хладилника или да свариш бульон от костите на пилето. В хранителните остатъци има огромен неизползван потенциал!

6. Компостирай

Компостирането е финалната стъпка, в която отпадъците се превръщат в богата почва за градините и растенията. Преди да затвориш статията с мисълта, че това е невъзможно да се случи в града, трябва да споделим, че в днешно време има немалко проекти за споделено компостиране в града. Съществуват също и мини компостери, които можеш да използваш на терасата.

Намаляването на количеството храна, което изхвърляме, е важна стъпка в намаляването на екологичния отпечатък и грижата за нашата планета. Следвайки лесните съвети, описани в тази статия, можем да постигнем реална промяна, и да осигурим една по-здрава планета и по-устойчиво бъдеще за идните поколения. Но най-добрата новина е, че краткосрочните резултати ще бъдат незабавни и осезаеми: като изхвърляме по-малко храна, пестим значима сума от бюджета си, която можем да вложим в приятно преживяване за цялото семейство.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии