На 30 януари Градската художествена галерия на Варна представя изложба с рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“

На 30 януари 2023 г. от 16:00 ч. Градската художествена галерия на Варна представя изложба с рисунки от темата „Изграждане на пейзаж с молив“ част от образователния модул „Въведение в графиката“, организиран от Градската художествена галерия и Галерия за графично изкуство – Варна.

Образователната тема „Изграждане на пейзаж с молив“ се реализира в 28 занятия от края м. октомври 2022 г. до края на месец януари на настоящата година. Обучителната програма, водена от Велина Гребенска – уредник в Галерията за графично изкуство беше ориентира към широка публика – деца, ученици, студенти и възрастни.

В експозицията са представени творби на двадесет и трима автори, нарисували природни и архитектурни пейзажи в рамките на курса. За вдъхновение и образец при създаване на произведения в жанра на природния пейзаж послужиха репродукции на руския класик Иван Шишкин (1832- 1898г) майстор на пейзажната живопис, рисунка и гравюра, утвърдил се със своето изкуство в световната култура. Той е представител на движението „Передвижници“, обединяващо художници реалисти от 60-те и 70-те години на 19 в. Рисунките в жанра на архитектурния пейзаж възпроизвеждат места от България, Испания, Италия, Русия, Турция, Франция, Португалия. В творбите се разпознават храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Петка“ във Варна, Двореца в Балчик, характерни топоси от Созопол, Несебър, Етнографски комплекс „Етъра“ в Габрово.

Курсистите с вдъхновение усвояваха основните принципи на изграждане на композицията: разположение на елементите в листа; перспективни съкращения на формите, градеж на обема чрез светлосянка, изграждане на различни структури според вида на рисунката. Бяха изпълнени упражнения свързани със скали на графичните степени, перспективните изменения на ръбесто тяло спрямо хоризонта и обемното му построяване. Обяснени бяха изразните средства на рисунката – видове линии, щрихи и петна.

Образователната инициатива на двете варненски галерии беше посрещната от публиката с голям интерес.

Изложбата с рисунки, резултат от работа на преподавателя и курсистите в образователния модул „Въведение в графиката“ може да бъде видяна до 13 февруари 2023 г.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии