Най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд – Варна на 22-годишен мъж, привлечен като обвиняем за изнасилване и блудство

Предявеното обвинение срещу 22-годишния мъж е за две престъпления – по чл. 152, ал.1, т.2 и по чл. 150, ал.1 от Наказателния кодекс. Повдигнатите му обвинения са за изнасилване и  действия на полово удовлетворение, извършени на 23 януари т.г. спрямо възрастна жена в село Синдел. Посегателството е осъществено чрез принуждаване със сила и заплашване. Предвиденото в закона наказание за всяко от двете деяния е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

22-годишният обвиняем е неосъждан и няма регистрирани криминални прояви. От писмените и гласни доказателствата по делото съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието. Независимо, че няма конкретни данни относно възможността обвиняемият да се укрие, съдът намира, че са налице характеристични данни, описващи го като конфликтна личност, вследствие злоупотреба с алкохол. Съдът счете, че личността на дееца определя завишената степен на обществена опасност. Освен това, пострадалата е лице в напреднала възраст и престъпните деяния спрямо нея са морално укорими и травмиращи. Съдът прие, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление.

3-дневен е срокът за обжалване на наложената мярка за процесуална принуда, като в случай на обжалване делото бе насрочено пред горната съдебна инстанция за 1-ви февруари т.год. от 13 ч.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии