Обвинен за нарко притежание и разпространение правилно е задържан в ареста

Варненският апелативен съд прецени като правилно и законосъобразно задържането под стража на обвинен в разпространение на наркотични вещества и държане с цел разпространение. Въззивното производство  бе образувано по жалба на Мартин Т. срещу определение на Варненския окръжен съд, с което му е била определена най-тежката мярка за неотклонение. Според държавното обвинение деянието, извършено на 13 януари, е в условията на опасен рецидив. 35-годишният мъж държал метаамфетамин, а в дома му били открити електронна везна и стъкленици за съхранение на химикали. В деня на престъплението той разпространил част от наркотика. Обвиняемият е с богато съдебно минало – има 20 предишни присъди, а последното наказание изтърпял преди по-малко от 3 месеца.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на подкрепения с доказателства извод, че е той извършил престъплението. Има реална опасност от укриване и извършване на престъпление – те се предполагат от закона предвид опасния рецидив. Деянието и деецът се характеризират с висока обществена опасност, смята прокурорът.

Макар да се съгласи с част от доводите на обвинението, защитата обясни, че законодателят е предоставил набор от мерки за неотклонение, като в този случай най-подходящ би бил домашният арест с електронно наблюдение. Така мъжът ще бъде лишен от възможността да се укрие или извърши престъпление. Този риск нямаше да съществува и ако прокуратурата бе привела в изпълнение последната му присъда, което не е направено, каза адвокатът.

Съставът на Апелативен съд – Варна съобрази, че са налице всички законови предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда. Мартин Т. е бил привлечен за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества, в условията на опасен рецидив, което презюмира рисковете при по-лека мярка да се укрие или извърши престъпление. Въззивната инстанция намери за реален втория риск. Престъпната му дейност, видна от свидетелството за съдимост, е започнала през 2004 г., с многобройни осъждания за различни престъпления, а последният съдебен акт е влязъл в сила през декември миналата година. Настоящата деятелност не е инцидент с оглед осъждането и за наркотични вещества.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди ареста на Мартин Т. Определението не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии