Откриха зала за ерготерапия училището за деца с нарушено зрение

Кметът Иван Портних бе гост на специално тържество по повод откриването на зала за ерготерапия в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Залата е с площ 44 кв. м. и в нея са монтирани сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, гигантски валяци и  други съоръжения, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците. Вложените средства са в размер на 37 824 лева, като 18 000 от тях са осигурени чрез кампания на дарителската онлайн платформа „Подкрепи.бг“, в която се включват хора от цялата страна, каза директорът на училището Жулиета Петкова.

Помещението ще бъде особено полезно за ученици, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Ерготерапията може да помогне на децата, които се затрудняват да контролират собствените си действия и поведение или трудно интегрират различните стимули, идващи от средата. От полза е и при учебния процес, обясни Петкова.

По-късно тя показа оранжерията, където възпитаниците на училището засаждат и сами се грижат за растения, залата за релакс, както и Музея за история на образованието на зрително затруднените в България. Там са събрани историята и портретите на директори и именити възпитаници на училището, брайлови машини, брайлови учебници и дъски.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии