Студенти от Варненския свободен университет ще участват в симулация на Съвета на ЕС в Брюксел

Студентите от Варненския свободен университет Гергана Атанасова и Алесандро Танчис са част от българския отбор, който ще представи страната ни в Брюксел в организираната от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз симулация ConSIMium. Гергана Атанасова ще влезе в ролята на българския министър по европейските въпроси, а Алесандро Танчис ще участва в подготовката на експертно становище. Национален координатор на българския студентски отбор е доц. д-р Юлиана Матеева – дългогодишен преподавател по право във ВСУ „Черноризец Храбър“.

ConSIMium е симулационно преживяване в Съвета, в което ще участват студентски екипи от всички 27 държави – членки на ЕС. Студентите от всеки национален отбор ще влязат в ролите на министър-председател, министър по европейските въпроси, журналисти и експерти. Те ще участват пряко в симулираните преговори между държавите членки в процеса на вземане на решения на европейско равнище. Първият ConSIMium ще се проведе в Брюксел на 2 – 3 февруари 2023 г., като в него ще участват общо 162 студенти и 27 национални координатори. Те вече са избрани на национално равнище и активно се подготвят. Въпросите, които ще решават бъдещите лидери обаче ще станат ясни по време на симулацията.

Варненският свободен университет изпраща двама отлични студенти в Брюксел.

Гергана Атанасова е третокурсничка в специалност „Право“. През миналата година тя бе удостоена с приза „Студент на годината“ в направление „Правни науки“ от Националното представителство на студентските съвети. Носител е на Годишната поименна награда на Община Варна за 2022 г. Гергана е отличен студент и член на Студентския съвет на ВСУ “Черноризец Храбър”. Тя участва активно и в допълнителните инициативи и обучения, които университетът предлага. Член е на Клуба на криминалиста към университета и програмата “Корпус на поемните лица”. Във ВСУ „Черноризец Храбър“ Гергана придоби и допълнителна квалификация „Учител по философия“. От 15 години танцува народни танци.

Алесандро Танчис е второкурсник в специалност „Международен бизнес“, която се изучава изцяло на английски език във Варненския свободен университет. Той е роден в България, но от няколко години живее в Италия. Определя себе си като амбициозен предприемач, който обича да създава успешен бизнес. В свободното си време спортува, осъвършенства  английски си език и пътува. Смята, че с участието си в ConSIMium ще подобри разбирането си за структурата и политиката на ЕС.

С отбора на българските студенти активно работи доц. д-р Юлиана Матеева. Тя е преподавател с над 20-годишен стаж във ВСУ „Черноризец Храбър“ и дългогодишен ръководител на катедра “Правни науки” към Юридическия факултет (2012-2020). Доц. Матеева бе съветник на министър-председателя (август – ноември 2014 г.). Има опит в работа с чуждестранни студенти, участвала е в редица мобилности по програма “Еразъм”. Експерт е към Националната агенция за оценяване и акредитация, има над 40 публикации в български и международни издания, член на Съюза на учените и адвокат в Адвокатска колегия – Варна.

Заедно със студентите от Варненския свободен университет се подготвят и представители на Американския университет в Благоевград и ИУ – Варна. Студентите ще „влязат  в обувките“ на вземащите решения в ЕС – те ще получат по-добра представа за ролята на държавите членки в процеса на вземане на решения в ЕС, ще научат повече за работата на институциите на ЕС, по-специално на Съвета, ще развият чувство за принадлежност към европейски проект, ще придобият умения за работа в екип и водене на преговори, ще придобият представа за бъдещи професионални възможности и идеи за бъдеща кариера в публичната администрация, споделят организаторите на събитието.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии