Непълнолетен беше осъден от Районен съд – Варна за противозаконно отнемане на чужд автомобил

Деянието е извършено в Белослав през нощта на 3-ти срещу 4-ти февруари тази година. Въпросната вечер 16-годишният тийнеджър бил на гости и останал да преспи в дома на свой далечен родственик. Воден от стремеж да задоволи желанието си да шофира, непълнолетният изчакал домакина си да заспи, след което взел ключовете за колата му, позвънил на свой приятел и го поканил да се повозят в чуждия автомобил. Вече след полунощ на 4-ти февруари двамата последователно управлявали чуждото МПС из улиците на град Белослав и околността. В един момент, когато 16-годишният непълнолетен бил зад волана, той загубил контрол над противозаконно отнетия автомобил, ударил друга кола, паркирана край оградата на къща, след което се блъснал в дърво на същата улица. Подсъдимият и неговият спътник не били пострадали при настъпилото пътно транспортно произшествие, веднага излезли и изоставили колата, като 16-годишният непълнолетен дори върнал автомобилния ключ на мястото му, без да буди домакина си.  Сигнал за инцидента бил подаден на тел. 112 от потърпевшите собственици на  другата кола.

В резултат на деянието са последвали повреди по противозаконно отнетото превозното средство, оценени на обща стойност за над 1700 лева, както и настъпили в резултат на допуснатото пътно транспортно произшествие повреди по паркирания чужд автомобил на стойност за около 1600 лв.

16-годишният подсъдим е неосъждан, но се води на отчет в Детска педагогическа стая по повод участия в кражби и противозаконни отнемания на МПС, като спрямо него са водени и възпитателни дела в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в гр. Белослав.

Делото в Районен съд във Варна бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вината от подсъдимия и редуциране с 1/3 на наложеното наказание. Така за извършеното престъпление, съдът осъди 16-годишния подсъдим на 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 1 година и 6 месеца. В негова тежест са и направените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии