Пациентите на белодробната болница във Варна ще бъдат обслужвани от най-близките лечебни заведения с подходящи условия за изолация

„В момента няма да търсим кой е виновен за преустановяването дейността на белодробната болница във Варна. Най-важното сега са пациентите, като единствената възможност е те да бъдат насочени към най-близките лечебни заведения с подходящи условия за изолация. Белодробната болница във Варна е общинско лечебно заведение. Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има наредба, която предвижда субсидиране на лечебните заведения за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, каквато дейност представлява медицинската грижа за болните от туберкулоза. Има и Национална програма за профилактика и контрол на туберкулозата. Именно по тези две линии се субсидират както болницата във Варна, така и други лечебни заведения на територията на цялата страна. Белодробната болница във Варна винаги е получавала в срок субсидиите по Наредба № 3, веднага след като в МЗ са постъпвали съответните отчети“. Това обясни доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването, на брифинг във връзка с казуса със Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Той припомни, че при сходен случай в Пловдив от преди 9 години университетската болница в града е разкрила структура, която да поеме грижата за болните от туберкулоза пациенти в региона. Тогава държавата се е намесила, но в момента, в който общината е абдикирала от грижите си за лечебното заведение.

В тази връзка доц. Мавров посочи, че в сряда в здравното министерство ще се проведе среща между министъра на здравеопазването, областния управител на Варна, кмета на града, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, в рамките на която да бъдат обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за всички пациенти. “Вариантите за болницата ще ги разберем до 2-3 дни, няма как да преценяваме вместо Общинския съвет Варна”, допълни доц. Мавров.

По отношение на болните от туберкулоза, които се явяват заразоносители, директорът на РЗИ Варна следва да издаде заповеди за задължителна изолация, като ангажимент на управителя е да посочи кои от пациентите са в заразна фаза на заболяването. В противен случай има риск от сериозни проблеми. Изпращайки ги по домовете, контактните лица ще се увеличат.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии