Арест за системни кражби

Най-тежката мярка за неотклонение потвърди Варненският апелативен съд спрямо арестуван за грабеж при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление. Предмет на проверка от въззивната инстанция бе определение на Варненския окръжен съд, с което е постановено задържането под стража на Мартин А. Той е привлечен за това, че на 28 септември във Варна е отнел от гражданин 50 лв. и мобилен телефон, като употребил сила и заплаха с нож. Мъжът е бил обявен за издирване с цел разпознаване. Установен е в Пловдив и бил принудително доведен. Не се явил след като бил редовно призован за привличането му в качеството на обвиняем. Многократно осъждан е.

Мартин А. помоли апелативната инстанция да бъде освободен от ареста. Според адвоката му, престъплението е с ниска степен на обществена опасност и целите на закона могат да се постигнат с по-лека мярка за неотклонение.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази, защото освен че престъплението „грабеж“ не е с ниска социална опасност, самият извършител също представлява риск за обществото. За 37-годишната му възраст, справката му за съдимост възлиза на 27 страници. От 2003 г. досега е извършил 9 присвоявания, 9 кражби, 8 грабежа, 3 измами, посочи прокурорът. И допълни, че обект на посегателствата са били предимно мобилни телефони и пари. Обвиняемият не живее на постоянния си адрес, пребивава в изоставени постройки, издирван е от областните дирекции на МВР в Пловдив и Шумен.

Варненският апелативен съд прецени, че задържането под стража на Мартин А. е законосъобразно. Предположението, че е извършил вмененото му във вина деяние се подкрепя от събраните доказателства. Рисковете от укриване и извършване на престъпление се предполагат от закона, защото деянието е тежко умишлено, при опасен рецидив, деецът е осъждан за други умишлени престъпления. 37-годишният мъж е осъждан над 20 пъти в периода 2003 – 2015 г., основно за посегателства срещу чужда собственост. След това в продължителен период е изтърпявал присъда и е бил освободен от затвора през декември миналата година. Само 10 месеца по-късно е подновил престъпната си дейност – с деянието, предмет на настоящото производство. Не се е явил пред разследващите органи на указаната дата, което е наложило издирване и принудително довеждане. Бил е издирван и по друго досъдебно производство. Всички тези факти очертават завишената обществена опасност на задържания.

Това са основанията, с които Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняемия за грабеж със заплахи и сила, при опасен рецидив и продължавано престъпление Мартин А.

Определението не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии