Час по правосъдие в ОУ “Иван Вазов” – Варна

Вчера съдия Ралица Райкова от Търговско отделение на Варненския окръжен съд се срещна с деца от V клас на основно училище „Иван Вазов“ в града и проведе с тях „Час по правосъдие“. Срещата с магистрата е част от образователната програма, която Окръжен съд – Варна изпълнява в партньорство с Регионалното управление на образованието – Варна.
Съдия Райкова запозна децата с професията на съдията и какъв е начинът да станеш магистрат. Обясни им защо в нашата правораздавателна система има различни съдебни инстанции и каква е тяхната специфика.

Обърна внимание и на темата за домашното насилие, както и какви видове може да бъде то. Подчерта, че като общество не бива да проявяваме търпимост към проявата на агресия под каквато и да е форма. Обясни, че оранжевата лентичка, която носеше на дрехата си, е знак за съпричастност, която всички служители и съдии във Варненския окръжен съд носят във връзка с кампанията, която съдът започна, за да насочи вниманието към тази значима тема.

От 25 ноември – Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени, обявен за такъв от ООН, съдът разпространява информационни материали в Съдебната палата, както и на фейсбук страницата си. Целта е повече хора да разберат кои са ситуации, в които се упражнява насилие, да ги разпознаят, в случай ще попаднат в такава, както и къде хора, пострадали от него могат да потърсят помощ. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международният ден за защита на човешките права.

Партньор в информационната кампания на съда е Българският фонд за жените, който ще предостави на всички посетени от съда училища своята книга „Заблуди на любовта“, която да бъде на разположение в училищните библиотеки.

#Часпоправосъдие в ОУ "Иван Вазов" – ВарнаБългарски фонд за жените / Bulgarian Fund for Women…

Posted by Окръжен Съд-Варна on Wednesday, November 30, 2022


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии