Четирима варненци бяха осъдени за извършена в съучастие кражба на автомобилни гуми с джанти

Един 20-годишен и трима 19-годишни младежи бяха признати за виновни, че в съучастие като съизвършители,  отнели чужди  движими вещи – 4 броя алуминиеви джанти, 21 цола, с поставени на тях четири броя автомобилни гуми, на обща стойност  за над 1500 лв. Кражбата е извършена вечерта на 6 февруари тази година от барака на вилен имот в квартал „Аспарухово“. Деянието е извършено чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на неустановено техническо средство. За осъществяване на престъплението и транспортиране на отнетите чужди вещи е ползвано моторно превозно средство – лек автомобил.

Въпросната вечер четиримата съучастници се разхождали по черен път през вилната местност, влезли в един от недвижимите имоти и с фенерче погледнали през прозореца на разположената в двора барака. Когато забелязали вътре оставените на съхранение гуми с джанти, бутнали поставения прозоречен комарник, един от тях проникнал в помещението, с неустановено средство успял да отвори входната врата и всеки от четиримата взел по една гума, като я отнесъл до паркираната в покрайнините кола.  По-късно същата вечер, чуждите гуми с джанти били продадени в заложна къща срещу 400 лева. ги откарали и прехвърлили в колата на подсъдимата, паркирана в крайградска местност. На следващия ден, пострадалият от деянието, случайно  разпознал гумите си, изложени на витрината на заложна къща.

Четиримата подсъдими получиха наказания от по 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Наказанията бяха наложени от Варненския районен съд по силата на постигнато в съдебна зала споразумение, с признание на вината. Причинените имуществени вреди са възстановени. Направените по делото разноски се поемат по равно от подсъдимите.

Съдебният акт е окончателен.

Сподели
Share