Съдии от Районен съд – Варна провеждат „часове по правосъдие“ за ученици от различни варненски училища

Магистратите от Районен съд – Варна започнаха първите за тази учебна година срещи с ученици от различни варненски училища по програмата „Час по правосъдие“.  Само за седмица те се срещнаха с близо 150 ученици – осмокласници и десетокласници от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна. В часовете те представят професията на съдията, разясняват съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тях, както и органите, които могат да им предложат подкрепа и защита. Тези своеобразни уроци се провеждат след предварителна анкета и заявен интерес от отделните училища, в рамките на образователната инициатива „Час по правосъдие“, която се реализира в партньорство с Окръжен съд и Регионално управление на образованието – Варна.

По време на часовете учениците задаваха много въпроси относно прояви на агресия, конфликти в училище или на улицата и търсенето на наказателна отговорност в подобни случаи. Те се интересуваха от конкретни казуси, свързани с определянето на издръжка при разделени родители, рискове в интернет пространството и публикуването в социалните мрежи на клипове с обидно съдържание или демонстрации на насилие. Поставяха въпроси за това какви са  възможностите за разрешаване по съдебен ред на спорове със съседи – проблеми възникнали след ремонти в жилища или конфликтни ситуации при етажната собственост. Съдиите споделяха от практиката и опита си примери, които да послужат за ориентир и за формиране на основни правни познания, които ще са необходими на подрастващите в различни житейски ситуации.

Общо 24 са училищата по програмата „Час по правосъдие“, като съгласно подновения меморандум за сътрудничество между съдебните институции и РУО – Варна, през настоящата учебна година половината от тях ще имат лекторски срещи със съдии на Районен съд – Варна, а останалите – с окръжните магистрати. Досега като лектори от страна на Варненския районен съд безвъзмездно в образователната програма се включиха заместник-председателят на съда Ралица Райкова, съдия Галя Алексиева от „Гражданско отделение“ и наказателните съдии Ивелина Желева и Валентин Пушевски.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии