Пет впечатляващи ползи за здравето от зеления чай

Несъмнено всеки човек е чувал за зеления чай, но това, което мнозина не знаят, е, че консумацията на топлата напитка има дълга история, датираща от хилядолетия. Зеленият чай се отглежда и консумира предимно в страните в Източна Азия, където здравословните му свойства са високо ценени. През последните години обаче придобива все по-голяма популярност в Западна Европа и Северна Америка, където е на път да измести традиционно консумирания там черен чай, поради множеството си ползи за здравето. Културата на прием на различни видове чай е вече мода.

Пет ползи от консумацията на зелен чай

Както вече споменахме в продължение на хиляди години хората прибягват до консумацията на зелен чай поради благоприятните му ефекти за здравето. Въпреки че ползите му са много, в настоящата статия ще се спрем на тези, за които има налични научни доказателства.

  1. Съдържа голямо количество полифеноли

Известно е, че биоактивните съединения, наречени полифеноли, предпазват тялото от болести и имат важен принос за здравословната диета. Тези антиоксидантни съединения се съдържат в много плодове, зеленчуци и други необработени храни. Зеленият чай има множество ползи за здравето, много от които се дължат на факта, че до голяма степен се консумира в непреработено състояние и е богат на полифеноли. Флавоноидите са основните биоактивни съединения в зеления чай, като най-мощните сред тях са катехини и епигалокатехин галат.

  1. Подобрява мозъчната функция

Зеленият чай съдържа редица естествени стимуланти, включително кофеин. Въпреки че количеството на естествения алкалоид не е толкова голямо, колкото в кафето, все пак може да подобри бдителността и фокуса. Освен това зеленият чай е източник на аминокиселината L-теанин, която чрез релаксиращия си ефект увеличава нивата на повишаващите настроението мозъчни невротрансмитери, включително гама-аминомаслена киселина (GABA), допамин и серотонин. Споменатите по-горе полифеноли, съдържащи се в зеления чай, също са способни да забавят ефектите от процеса на стареене върху мозъка.

  1. Ускорява изгарянето на мазнини

Скорошни изследвания показват, че зеленият чай може да повиши скоростта на метаболизма и да ускори изгарянето на мазнини. Смята се, че това се дължи на естествените термогенни свойства на кофеина и растителните съединения (катахени).

  1. Подпомага контрола на кръвната захар

Проучванията показват, че редовната консумация на зелен чай може да подобри инсулиновата чувствителност и в резултат на това да подпомогне контрола на кръвната захар.

  1. Намалява риска от сърдечни заболявания

През последните години много учени откриват, че консумацията на зелен чай намалява риска от сърдечни заболявания и свързаните с тях състояния, като инсулт. Един от начините, по който топлата напитка помага, е чрез благоприятния й ефект върху нивата на холестерола.

Кога консумацията на зелен чай вреди?

Хората, диагностицирани с желязодефицитна анемия, трябва да внимават с консумация, тъй като подобно на другите чайове, зеленият чай съдържа естествени растителни съединения, наречени танини. Тези полифеноли пречат на усвояването на желязото, поради което е препоръчително да се избягва комбинацията на чай с богата на метала храна.

Поради полезните ефекти на зеления чай, редица „здравословни“ продукти включват в съдържанието си съединения от чаения храст. Доказателствата, които предполагат, че тези продукти са ефективни, обаче са ограничени.

Хората, чувствителни към кофеин, е препоръчително да ограничат общия брой на кофеиновите напитки, консумирани през денонощието. Твърде голямото количество кофеин може да доведе до нарушаване на съня и до увеличаване на тревожността.

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-green-tea


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии