Варненските лъвове в арт проект на Силвия Богоева

Любимите на всички Симба и Косара – лъвовете отгледани от бебета в човешки ръце и станали звезди на зоопарка, взеха участие в експериментална видео творба на артистката Силвия Богоева.

Работата “Лъвска закуска” е въображаем документален проект, който разказва за събарянето на паметника “1300 Години България” пред НДК в София и заменянето му с фигура на лъв. Симба и Косара участваха във видеото, като изядоха макет на паметника направен от кайма.

Събарянето на паметника пробуди много вълнения в столицата, а темата раздвоява столичното обществото и до днес. Работата на Богоева е както социален така и поетичен коментар, тъй като промените на публичните символи и паметници е само част от потока живот на един град. 

Силвия Богоева е млад артист с богат опит и редица отличия. Проектът й бе финансиран от Национален Фонд Култура и реализиран с подкрепата на Зоопарк Варна и пространство ReBonkers. На 31.10 авторката показа кари от процеса и разказа за работата си с едрите питомци. Декември предстои премиера на крайният резултат. 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии