Изложба представя копия на артефакти от Регионалния исторически музей за незрящи

Изложба с копия на артефакти от Регионалния исторически музей, създадени за незрящи посетители, ще бъде открита на 17-ти ноември от 18 ч. в арт галерия „Ларго“ на ул. „Хан Крум“ № 8 във Варна.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“. С тази инициатива се цели хората в неравностойно положение да се докоснат и усетят красотата на изумителните артефакти от колекцията на РИМ – Варна, съобщи галеристът Нели Вълчева. Проектът е посветен на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол.

Девет от най-атрактивните и популярни артефакти от експозицията на музея са сканирани, след което са изработени техни копия от полиестерна смола, пригодени за възприемане от незрящи посетители. В серията са включени изключително популярната и разпознаваема „Богиня от езерото“ – глинен капак във вид на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, който свири на сиринга, мраморна глава на римлянка – рядък и красив пример на скулптурен портрет от древността.

В проекта са още копия на двулицева мраморна надгробна плоча от II век, на мраморна статуя на бог Юпитер Долихен, на мраморна фигура на Херакъл и на бронзова форма за ритуален хляб и др. Предметите са намерени в региона на Варна и са от периода – втората половина на V хилядолетие пр. Хр. – до IX-X век сл. Хр.

Изработката на артефактите е осъществена под ръководството на скулптура Живко Дончев, а под обектите има информация, подготвена от специалистите от РИМ – Варна и преведена на брайл от Геновева Зашева. Изложбата продължава до 24-ти ноември.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии