Фестивал на науката събра стотици деца във Варна

Стотици деца и ученици се включиха във Варненския фестивала на науката, който започна днес в залите на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Събитието е организирано от фондация „Красива наука“ с подкрепата на Община Варна, под патронажа на Министерството на образованието и науката.

„Поздравявам организаторите за ентусиазма, с който представят по атрактивен начин великите учени и открития! Вярвам, че това ще вдъхнови красивите умове на децата на Варна, защото съм сигурен, че днес в залите има много малки мечтатели и големи бъдещи откриватели!“, заяви кметът при откриване на събитието.

По време на фестивала ще бъдат представени български и чуждестранни учени в 60 събития в 4 зали и онлайн, изложбена зона за демонстрации и експерименти и научна магия на открито и из града. Част от темите са:  „Извънземни“ следи върху релефа на Земята“, „Големият взрив или как се сеят картофи“, „Вода на Международната космическа станция“, „Роботика – автоматизирана икономика на бъдещето“, „Най-вкусният вулкан“. При огромен интерес преминават и дискусиите „Боулинг с роботи“, „Есенна научна палитра“, която разкрива тайните на багрите в природата,  „Как измерихме Земята за първи път“, водят се обучения за създаване на собствен стъпкомер, правят се опити в лабораториите по химия и физика.

Фестивалът продължава до 13-ти ноември включително във ФКЦ.

Пълната програма може да бъде намерена тук: https://beautifulscience.bg/programa/

Сподели
Share