21-годишен, обвиняем за причиняване при шофиране под въздействие на наркотик и катастрофа с автобус остава в ареста

Съдът уважи искането на прокуратурата и взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на 21-годишен младеж, спрямо когото на 26 октомври т.г. са предявени обвинения, че при управление на МПС по бул. „Цар Освободител“ във Варна нарушил правилата за движение, като при навлизане в съседна пътна лента не пропуснал автобус на масовия градски транспорт, движещ се по нея. Деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – канабис. В резултат от действията на 21-годишния водач на пътя, за да предотврати сблъсък, шофьорът на автобуса използвал рязко спирачки, вследствие на което са пострадали пътници. Така по непредпазливост са настъпили множество общественоопасни последици –средна телесна повреда за един от пътниците, няколко леки телесни повреди за други пътници и материални щети по автобуса.

Деянието, за което 21-годишния младеж е привлечен като обвиняем е наказуемо по чл. 343, ал. 3, б. „а“ от Наказателния кодекс, като предвиденото в закона наказание за него е „лишаване от свобода“от една до 6 години.

От анализа на събраните материали и доказателства по делото съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, както и за реална опасност обвиняемият да се укрие с оглед избягване на наказателна отговорност. По делото са налице данни, че 21-годишният младеж притежава шофьорска книжка сравнително отскоро, като през този кратък период има 5 издадени фишове за установени нарушения на правилата за движение по пътищата, повечето от които не са били платени. Съдебният състав счете, че с оглед рисковото поведение като водач на 21-годишния обвиняем и високата степен на обществена опасност от деянието, следва да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Обжалването на определението по мярката е в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено пред ВОС за 2 ноември т.год. от 13 часа.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии