Областният управител на Варна свика заседание във връзка с подготовката за зимния сезон

Снимка: АПИ

Областният управител на Област с административен център Варна – Марио Смърков свика разширено заседание от представители на общините в региона, на институции  и организации във връзка с подготовката и  готовността да посрещнат зимния сезон 2022-2023г. Целта бе да се предостави информация за създадената до момента организация, да се дискутират взетите превантивни мерки за свеждане до минимум на негативните последствия за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка, да се определят сроковете за отстраняването им. В заседанието участваха представители на Областното пътно управление, на ВМС на Република България, „Пристанище Варна“ ЕАД, „Електроразпределение – Север“ АД, ОД на МВР- Варна, РДПБЗН- Варна, РЗИ – Варна, ЦСМП-Варна, РУО-Варна, РДГ-Варна и др. По време на заседанието присъстващите увериха областния управител на Област с административен център Варна Марио Смърков, че са взети всички необходими мерки, според техните правомощия и ресурси, и че имат подготовка за реагиране при влошаване на метеорологичната обстановка. Представители на общините докладваха, че общинските щабове са актуализирани, изготвени са заповеди за работа при зимни условия, проверена е готовността на техниката, с която ще се почистват населените места, получени са списъците на болните на хемодиализа, осигурени са нафта и твърдо гориво за учебните заведения и детски градини, налични са необходимите количества сол и пясък за обработка на вътрешни площи и пътища против заледяване. От РУО-Варна  докладваха, че 10 учебни заведения на територията на област Варна са без медицинско осигуряване. Представителите на ВМС на РБ, ОД наМВР и РДПБЗН информираха за пълната готовност на служителите от съответните дирекции за подпомагане на общините и областния управител при необходимост.

В Областна администрация – Пловдив се проведе заседание във връзка с предстоящия зимен сезон. Кметовете на общини и директорите на регионални дирекции – ОД на МВР, Областно пътно управление, ПБЗН, Автомобилна администрация, Регионален инспекторат на образованието, Центърът за спешна помощ, Социално подпомагане, ЕВН, СИТИГАЗ, ОВЪРГАЗ,  бяха свикани от областния управител Здравко Димитров, за да обсъдят проблемите  и мерките за предстоящия зимен сезон. Преди дни областният управител издаде заповед до всички кметове  на общини за подготовка за зимата. В нея акцентът е върху организирането и взаимодействието между силите и средствата на общините с тези на териториалните структури по осигуряване на безпроблемното движение по републиканската и общинска пътни мрежи. Основните задачи пред общинските администраци се свеждат до:

  • Своевременно сключване на договори с пътно – поддържащите фирми с яснота върху действителните възможности  за изпълнение на договорените задължения.
  • Създаване на организация за снабдяване на населението със стоки и услуги от първа необходимост и за здравно и медицинско обслужване.
  • Осигуряване на отопление на училищата и транспорта на учащите.

На срещата беше обърнато внимание и върху подготовката за посрещане на възможни интензивни валежи. По заповед на Здравко Димитров до края на октомври се извършват проверки на състоянието на потенциално опасните водни обекти и съоръжения към тях.

По покана на Областния управител Манол Кившанов, представители на общините от региона, на институции, организации и фирми се събраха във връзка с подготовката на областта за зимния сезон 2016-2017 г., за да дискутират взетите превантивни мерки за свеждане до минимум на негативните последствия за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка.

Представители на общините на територията на областта докладваха за подготовката на съответните общини за зимния сезон. От представените доклади стана ясно, че общинските щабове са актуализирани, във всички общини са проведени срещи с кметовете на кметства, изготвени са заповеди за работа при зимни условия, проверена е готовността на техниката, с която ще се почистват населените места, получени са списъците на болните на хемодиализа, осигурени са нафта и твърдо гориво, при проблеми с газоподаването в училищата и детските градини, предвидени са достатъчно финансови средства по населени места,

От Областно пътно управление обясниха, че от 1 ноември са в режим на зимно поддържане. Изготвен е оперативен план за работа при зимни условия, разпределени са машините по видове, като за всяка машина има определен маршрут. Проверени са пътнопочистващите фирми и са въведени денонощни дежурства за следене на пътната обстановка. Количествата на инертните материали са доставени на 100 %.

Представителите на ОДМВР и РДПБЗН информираха за пълната готовност на служителите от съответните дирекции за подпомагане на общините и Областния управител при необходимост.

Юридически лица, имащи отношение по подготовката за зимния сезон, като ЕНЕРГО – ПРО Мрежи АД и „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД представиха доклади за предприетите превантивни мерки по подготовката за зимата.

По време на заседанието, всички присъстващи увериха председателя на Областния щаб – Манол Кившанов, че са взети всички необходими мерки, според техните правомощия и ресурси, и че имат подготовка за реагиране при влошаване на метеорологичната обстановка.

Относно подготовката за предстоящия зимен сезон, Областният управител ще изготви доклад, който ще бъде изпратен до Министерство на вътрешните работи, в срок до 07.11.2016 г.

Петте снегопочистващи фирми, ангажирани с поддръжката на уличната мрежа в община Варна- ДЗЗД „Обединение АБ Варна” (за район „Одесос“), „Хидрострой АД“ (за район „Приморски“) и ДЗЗД „Зебра Варна”, (за „Аспарухово“, с. Звездица, с. Константиново), „Инжстройинженеринг” ЕООД (за район Владиславово,с. Казашко, с. Тополи) и ДДЗ „Варна Строй 2012” (за район „Младост“, с. Каменар) обявиха, че имат готовност за реакция при снеговалеж – разполагат с необходимите машини в изправно състояние, осигурили са инертни материали – луга, калциев хлорид. Това стана ясно по време на съвместно заседание за зимната подготовка на институциите на територията на общината.

Готовност за зимни условия отчетоха и сметопочистващите фирми „Титан“ и „Адиан“. От „Енергопро“ заявиха, че са осигурени 172 ел. мотора и 86 екипа, както  и 12 екипа за 24-часови дежурства за областта.

От докладите на директорите на училища и детски градини става ясно, че учебните заведения са снабдени с гориво. „Повечето сгради са с подменена дограмата, поставени са климатици, извършена е профилактика на парните котли“, съобщи Славничка Ангелова, главен експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“. В готовност за зимна обстановка са и социалните звена – подсигурена е работата на социалния патронаж и на обществената трапезария, обясни Любомира Комитска, директор на дирекция „Социални дейности“ в общината.

Представители на болници, присъстващи на срещата, изразиха готовност за справяне в зимна обстановка. От МБАЛ „Св. Анна“ обявиха, че са изготвени списъците на хора на хемодиализа. От Военна болница и Онкологичната болница поискаха съдействие за почистване на подстъпите към лечебните заведения и вътрешни отсечки при снеговалеж.

Общинските ДКЦ-та и детските ясли също са заредени с гориво, извършена е профилактика на отоплителните съоръжения, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. От общинското дружество „Градски транспорт“ заявиха, че автобусите са подготвени,  извършен е инструктаж на водачите,  фирмата разполага с машини и пясък за почистване и обезопасяване на паркинга на дружеството.

Директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Петър Гърбузов заяви, че предстои сформиране на комисии по райони, които осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка. Община Варна има готовност за обезпечаване на необходимите ресурси за нормален ритъм по време на зимна обстановка, каза заместник-кметът Христо Иванов.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии