Апелативният съд отхвърли исканията за по-лека мярка за неотклонение на мъж и жена, задържани за наркопритежание и разпространение

Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двама обвиняеми за държане и разпространение на наркотични вещества. Окръжният съд във Варна е оставил молбите на Иван С. и Божидара Б. без уважение и двамата обжалваха пред настоящата инстанция. Освен 48-годишния мъж и 41-годишната жена, през юни тази година към наказателна отговорност са били привлечени още 6 души. При разследването, започнало през февруари, от различни адреси са били иззети множество различни по вид наркотични вещества и са разпитани свидетели.

Адвокатът на Иван С. припомни, че той е признал вината си и не оспорва съпричастността си. Според представителя на Апелативната прокуратура е законосъобразно той да остане под стража, още повече че деянието в неговия случай е в условията на опасен рецидив. И за двамата обвиняеми има реална опасност да се укрият и да извършат престъпление, смята прокурорът. По отношение на Божидара Б. държавното обвинение отбеляза, че три различни състава на Варненския окръжен и Варненския апелативен съд са се произнасяли, че промяната на мярката й за неотклонение би била незаконосъобразна. Към момента не са посочени нови обстоятелства, които да налагат изменение. Адвокатът на жената акцентира на чистото й съдебно минало, липсата на данни за криминални и противообществени прояви, добрите данни за личността й, но и на продължителността на задържането й.

И за двамата обвиняеми, задържани преди по-малко от 4 месеца, Апелативният съд бе категоричен, че преценката на първата инстанция да остави без уважение молбите за изменение на мерките им, е правилна и законосъобразна. Обоснованото предположение за съпричастността на Иван С. се извежда от материалите по делото, от които е видно, че той без разрешение е държал с цел разпространение метамфетамин и марихуана, в условията на опасен рецидив. От доказателствата съда черпи аргументи за завишена опасност той да извърши престъпление.

Въззивният съдебен състав не намери основания да преосмисли задържането под стража и на Божидара Б. Достатъчно са аргументите за съпричастността й към деянието, за което е привлечена. Не е намалял интензитетът на опасността от извършване на престъпление. Съдът съобрази наличните данни за развиване на неправомерна дейност, която е била изследвана в продължение на 5 месеца преди образуването на досъдебното производство. В този период е констатирана трайна комуникация между жената и други лица, участници в наказателното производство. Този предходен продължителен период аргументира съмнението, че има риск обвиняемата да извърши престъпление, предвид привързаността й към подобен начин на живот в миналото.

Срокът на разследването не надхвърля определения в рамките на закона. Съобразно множество решения на Европейския съд за правата на човека, защитата на обществения интерес и превенцията преодоляват защитата на личното право на свобода, което на Божидара Б. е ограничено. Съдът заключи, че по отношение и на тази обвиняема са налице всички изисквани от закона предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда, посочиха съдиите.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на двамата обвиняеми, не подлежат на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии