Бивш управител на магазин за домакинска техника е предадена на съд от Районна прокуратура – Варна за присвояване на голяма сума пари

41-годишният К.С., бивш управител в магазин за домакинска техника, ще бъде съден по обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна, внесен в съда. Той е привлечен в качеството му на обвиняеми за това, че при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари, връчени в качеството му на длъжностно лице и поверени му да ги пази и управлява – престъпление по чл. 201, във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

К.С. работел в магазин за домакинска техника, намиращ се на бул. „Девня“ в град Варна като продавач-консултант. През 2010 година бил повишен в длъжността управител на магазина. Длъжностната му характеристика като такъв, която била приета и подписана от него, съдържала множество права и задължения, включително обстоятелството, че той бил материално отговорно лице за всички стоки и имущества в търговския обект. Той бил длъжен ежедневно да проверява и приема парични средства от касиера в търговския обект и да ги внася в определена банка или да ги съхранява в сейф с личен достъп до внасянето им в банката.

Обвиняемият обаче се възползвал от гласуваното му доверие, като си позволил няколко пъти да внесе частично натрупаните от обороти парични суми. Оставял част от парите за себе си, като намеренията му били да я ползва за собствени цели и нужди, което и сторил. Така в период от един месец той успял да присвои чужди пари на обща стойност 14577,38 лева.

Престъплението било установено след проверка и ревизия, направена на търговския обект. След като липсите били установени, К.С. бил освободен от работа, а случаят бил докладван на компетентните власти.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от право да заема държавна или обществена длъжност или да изпълнява определени професии.

Сподели
Share