Културно-исторически спектакъл “Българската армия-от Аспарух до наши дни”

10-ти културно-исторически спектакъл под надслов “Българската армия -от Аспарух до наши дни”, организиран от Сдружение за възстановяване на българската слава “БРАН”.

Събитието е под патронажа на Началника на отбраната на Република България Адмирал Емил Ефтимов и тази година отново е в навечерието на светлия български празник -Съединението на България и ще се проведе на 04.09.2022 година -неделя, а негов домакин ще бъде Кметство Тополи Община Варна.

Мероприятията,които предвиждаме ще се проведат в следния ред:
-09.00 – 09.30 часа център на Кметство Тополи музикални китки ще изпълнят гайдарските формации “Калиферови хайдути” и “Тракия”
-09.30 -09.50 часа център на Кметство Тополи Представителен духов оркестър на Военноморски сили на Република България ще изпълнят традиционни военни маршове.
-09.50 ще стартира Общоградско шествие,водени от представител на Варненска и Великопреславска митрополия и сборна формация от гайдарските школи “Тракия” и “Калиферови хайдути”.След тях в шествието участие ще вземат Представителен духов оркестър на ВМС, Представителни блокове на Военноморска база Варна и Сухопътни войски, участниците във реконструкциите и възстановките, членове на клубовете “Родолюбие”, “Подводни лодки” , “Катерници” и други към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, служители на регионалните звена “Жандармерия” и “Гранична полиция”, членове на тракийските дружества в града, граждани и гости на събитието както и мотористи с български знамена, които ще завършат колоната.
-10.20 часа на Общински стадион в Тополи ще бъде официално открито събитието със приветствия на Заместник-командира на ВМС Флотилен адмирал Георги Пенев, Кмета на Тополи г-н Благовест Георгиев.
10.35 – ще бъде извършена заупокойна молитва и с минута мълчание ще бъдат почетен всички отдали живота си за Свободата на България.
10.40 часа след топовния гръм на Черешовото топче ще започнат възстановките, като в тях ще може да се видят:
-Сдружение “Багатур” (пресъздаващи славната аспарухова конница).
-Сдружение “Хайдути” пресъздаващи народно-освободителните борби от времето на Османското иго.
-Клуб за военно-исторически реконструкции “Миноносец “Дръзки” ще пресъздаде епизоди от времето на Балканската и Междусъюзническата война.
-Регионален клон на Национално дружество “Традиция” “7-ми пехотен преславски полк” ще пресъздаде периоди от славните победи на едноименния полк по време на сръбско-българската война в Ниш,Пирот, Сливница и други.Дружеството ще развее копие на знамето на полка.
-Клуб за военно-исторически реконструкции “Братя по оръжие” ще пресъздадат атака на ударна рота от Българската армия срещу немска мото авангард колона от 1944-45 година , като във реконструкцията ще участват и уникалните камион “Щайер”, единствения оцелял вариант на “Феномен гранит” от 1937 година и бойния кон на Вермахта -мотор с кош “Цюндап”.

Всички клубове са традиционни участници в общоградски чествания и реконструкции, събития в Румъния,Украйна,Полша и много други.

След всички тях гостите на събитието ще видят операция по търсене и спссяване на пострадал в труднодостъпна местност , не позволяваща кацането на вертолет “Пантер”от авиобаза база “Чайка” към ВМС.Вече в над 100 годишната си история авиобаза “Чайка” е участвала и продължава да участва в оказване на помощ на търпящи бедствие хора и плавателни съдове на море, авиомедицинска евакуация,хуманитарни ситуации и други.

Освен тях децата ще могат да разгледат и полицейско куче и помощни средства,приети на въоръжение в структурите на Гранична полиция и Жандармерия.

14.00-15.15 часа Свободно разглеждане на представената техника и дейност на клубовете.

15.15 – 16.30 часа Атрактивни спортни мероприятия, включващи алко-очила, стрелби с лък и други.

18.00 часа рок-концерт на група “RockFire” с трибют на “Deep Purple” “Whitesnake”.

Водещ на събитието е големия варненски актьор Пламен Георгиев.

ВХОДА НА ВСИЧКИ СЪБИТИЯ Е БЕЗПЛАТЕН.

Телефон за контакт с организаторите :
0886376529-Анатоли Атанасов член на УС на Сдружение за възстановяване на българската слава “БРАН”


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии