Общо зарядно устройство: единен стандарт в ЕС до есента на 2024 г.

Европейският парламент и Съветът постигнаха съгласие за налагане на единен стандарт за зареждане на малки електронни устройства. Ето какво означава това.

Съществуването на различни зарядни за мобилни телефони и други електронни уреди не само е неудобство за потребителите, но и води до купища електронни отпадъци. За да бъдат намалени разходите и щетите за околната среда, Европейският съюз възнамерява да превърне USB тип-С в единен стандарт за зареждане на устройства от есента на 2024 г.

Какво ще се промени

Включени устройства

Законодателният текст обхваща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудио слушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.

Адаптиране към новите технологии

Тъй като технологиите продължават да се развиват, Комисията може да измени обхвата на директивата, особено по отношение на устройствата за безжично зареждане.

Няма нужда от ново зарядно за всяко устройство

Законодателството дава на потребителите право да изберат дали да купят ново устройство с или без зарядно устройство.

Пътят до правилата за единно зарядно устройство

Европейският парламент оказва натиск за въвеждане на единно зарядно устройство на преносими електронни уреди от повече от 10 години. Въпреки че някои компании подеха свои инициативи, които намалиха броя на видовете зарядни, това не доведе до съществено ограничаване на обема на електронните отпадъци.

Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение по законодателния текст на 7 юни 2022 г. Очаква се той да бъде официално одобрен от двете институции през есента на 2022 г., след което страните в ЕС ще имат две години, за да пренесат нормите в националното си право. Законодателството няма да засяга устройства, пуснати на пазара преди влизането му в сила.

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии