Търсят се ентусиасти за новия сезон разкопки в раннохристиянския манастир на хълма Джанавара до кв. Аспарухово

На 29 август Регионален исторически музей – Варна започва редовни разкопки на един от най-известните и интересни обекти в Морската столица – раннохристиянския манастир на хълма Джанавара до кв. Аспарухово. (Повече за обекта прочетете по-долу).

Разкопките ще продължат до 16 септември. Работата по разкопките е срещу възнаграждение.

Ако искате да се включите и да усетите тръпката на археологическата работа, пишете ни тук.

Раннохристиянският манастир на хълма Джанавара е построен около средата на V в. и съществува до първите десетилетия на VII в. Той е бил един от най-важните духовни центрове в района на античния град Одесос (днес Варна). Обектът е открит от един от създателите на българската археологическа наука – Хермин Шкорпил, в началото на ХХ в. Той самият е приемал откритието за толкова важно, че е пожелал след смъртта си да бъде погребан до руините. Всъщност Шкорпил разкопава само църквата на манастира – внушителна сграда с необичайна за Балканите архитектура, с красиви мозаечни подове и мраморна украса, от която археолозите намират фрагменти. Най-впечатляващото откритие на Х. Шкорпил са трите кутийки за свети мощи, поставени в крипта под олтара – те са от злато, сребро и алабастър (днес могат да бъдат видени в експозицията на Варненския археологически музей).
След много години прекъсване, Регионален исторически музей – Варна подновява проучването на обекта. Това става в самия край на ХХ в. – първоначално с прекъсвания, а от 2007 г. ежегодно. Новите разкопки разкриват манастирския комплекс около църквата – с неговите дворове, сгради, водопроводи и т.н. Работата продължава и с всяка година археолозите разбулват още и още от тайните на древната света обител на хълма Джанавара.

ВАЖНО! ГРУПАТА ОТ УЧАСТНИЦИ ЗА РАЗКОПКИТЕ В АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ ОБЕКТ РАННОХРИСТИЯНСКИ МАНАСТИР ДЖАНАВАРА Е ВЕЧЕ…

Posted by Регионален исторически музей – Варна / Varna Regional Museum of History on Wednesday, August 24, 2022


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии