Съвременното изкуство завладява ЖП Гара Варна в събитието КОЛОВОЗ 2

За втори път съвременни изкуства посрещат варненци и гостите на града на ЖП Гара Варна в събитието „Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ този петък, 26 август, от 18:00 до 21:00 ч. Нестандартната градска инициатива насочва погледа на публиката към преживяванията, свързани с пътуването, преселването, бягството от конфликтни точки и завръщането у дома – теми, познати на повечето хора и семейства, често присъстващи в родовата история.

На това необичайното за културни събития място, пристигащи и заминаващи пътници заедно с местната публика ще имат възможността да видят фотографска изложба, посветена на бесарабските българи, танцово представление, пресъздаващо преживяванията на бежанците, и литературна инсталация с литературно-театрален пърформанс, които обединяват различните посоки на миграцията в миналото и днес. Специални гости на „Коловоз 2“ са Надежда Дичева – съвременен танцов артист, Михаела Аройо – фотограф, и Елиян Аройо – актьор. Организатори са арт-кадетите на „Аморфа Академия за създатели на културен живот” към Младежка фондация „Аморфа“.

Фотографската изложба „Корен“ на Михаела Аройо включва подбрани кадри от дългосрочния ѝ изследователски фотографски проект „Корен“, документиращ живота на бесарабските българи, които преди три века напускат родните земи и се отправят като бежанци към територии в днешни Молдова и Украйна. Кадрите проследяват ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българската идентичност, както и характерни пейзажи, запечатани по време на скитанията на авторката из бесарабската степ. Изложбата ще се открие официално в 18:30 ч., а в 20:30 ч. посетителите ще имат шанса да разгледат и коментират по-подробно всеки от кадрите в присъствието на авторката.

Със своята танцово-театрална миниатюра „Песен за сън“ с начало в 19:00 ч., опитният танцов артист и хореограф Надежда Дичева ще пресъздаде човешкото лице на миграцията с внимание към съвременния бежански въпрос. Танцът насочва към преживяванията на отделния човек извън абстрактното число на статистиката и търси диалог по действителни проблеми, поставени от съвременните миграционни процеси, разбирани в условията на свобода и несвобода.

От 19:30 ч. в среща-разговор с артистите,  публиката ще има възможност да разбере повече за творческия процес на фотографа Михаела Аройо и хореографа Надежда Дичева и изследователската им работа с общностите, чиито лични разкази  пресъздават, за артистичните решения и социалните позиции, които изграждат техните произведения.

В интерактивната литературна инсталация „Хрониките на гарата“ от 18:00 до 21:00 ч. подбрани цитати от произведения в различни жанрове на писатели от цял свят разглеждат темата за пътя, възможностите и рисковете, свързани с новите хоризонти. От 18:00 ч. актьорът Елиян Аройо ще интерпретира подбрани литературни откъси. Преминаващите пътници и посетителите на събитието ще бъдат провокирани да споделят своите преживявания и размисли по темите,  като така добавят свое творческо съдържание към изложбата.

В съботния ден след събитието, 27 август, ще се проведе отворен танцов клас „Коловоз2: Без граници“ с госта на събитието Надежда Дичева, в залата на училище за танци „The Center“ на ул. „Шипка“ №4 в центъра на Варна. Входът е свободен без предварително записване.

Инициативата е новото издание на събитието „Коловоз 2“, осъществено от „Аморфа“ и Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна през август 2015 г., включващо изложба политически плакати на проф. Александър Поплилов и изложба с фотографии на фрагменти от мащабни стенописи, реализирани от организацията.

„Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ – 2022, с фокус върху социално ангажираното изкуство, се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в партньорство с училище за танци „The Center“ и „Варна Денс Театър“.

КОЛОВОЗ 2 – изкуство в градска среда | Facebook

ПРОГРАМА

26 август, петък, 18:00 – 21:00 ч.

ЖП гара Варна, вход свободен

18:00 ч. Откриване на интерактивна литературна инсталация „Хрониките на гарата“. Участва актьорът Елиян Аройо.

18:30 ч. Откриване на фотографска изложба „Корен“ на Михаела Аройо, която документира животa на бесарабските българи на територията на Молдова и Украйна

19:00 ч. Съвременен танцов пърформанс „Песен за сън“ на танцовия артист и хореограф Надежда Дичева, което коментира съвременния бежански въпрос на базата на непосредствени срещи с хора търсещи закрила на територията на Република България, активисти и организации работещи на терен. Участват Надежда Дичева и Веселина Данева (30 мин.)

19:40 ч. „Разговор с артистите“ (Artist Talk) – дискусия с фотографката Михаела Аройо и хореографката Надежда Дичева за техния творчески процес и изследователската им работа с общностите, артистичните решения и позициите, които заемат

20:40 ч. Водено разглеждане (Guided Tour) на фотографска изложба „Корен“ с автора Михаела Аройо

27 август, събота, 10:00 – 12:00 ч.
Училище за танци „THE CENTER” – Варна, ул. „Шипка“ №4, вход свободен

10:00 ч. „Без граници“ – танцов уъркшоп на Надежда Дичева (120 мин.). Класът е подходящ за хора с опит в съвременни танцови техники, хип хоп, класически балет, импровизация, бойни изкуства или други активни движенчески практики.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии