Апелативен съд – Варна отказа по-лека мярка за неотклонение по здравословни причини на обвиняем в пране на пари

Варненският апелативен съд за втори път потвърди задържането под стража на мъж, обвинен в пране на пари, придобити от престъпление. Според обвинението, Аркадий М. извършил деянието като продължавано престъпление и в съучастие с още двама мъже. Постоянно пребиваващия в България руски гражданин обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжен съд – Варна да измени мярката му за неотклонение по здравословни съображения.

Пресслужбата на съда припомня установеното в рамките на разследването: тримата мъже оперирали с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения. Генерираните средства постъпвали по сметки, контролирани от обвиняемия, преразпределяни били в електронни портфейли и с помощта на т.нар. финансови „мулета“, били теглени. Потърпевшите са граждани на Литва. 34-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че от миналия август до юни 2022 г. е извършвал операции чрез парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са придобити от престъпление.

Представителят на държавното обвинение обясни, че прокуратурата е изпълнила задълженията си да съблюдава здравословното състояние на обвиняемия, като за целта са извършени прегледи и е назначена съдебно-медицинска експертиза. Адвокатът на Аркадий обаче настоява, че 2-месечният престой в ареста значително е обострил хронично заболяване.

Апелативният съд съобрази, че руският гражданин е привлечен за тежко по смисъла на закона престъпление. От материалите по делото се извличат данни, подкрепящи тезата за участието му в деянието, за което му е повдигнато обвинение. И този съдебен състав потвърди становището, че няма опасност Аркадий М. да се укрие, за което свидетелстват семейното му положение и постоянното местоживеене. За сметка на това обаче не е отпаднала опасността той да се да извърши престъпление. Доводите за това се извеждат от международния характер и сложния механизъм за извършване на деянието, към което жалбоподателят е съпричастен. Относно медицинските аргументи в искането за по-лека мярка за неотклонение, въззивният съд смята, че прокуратурата и администрацията на следствения арест са направили дължимото за опазване на здравето на обвиняемия. Направените прегледи и назначеното лечение не показват остро състояние. В най-пълна степен отговори за медицинския статус на Аркадий М. и неговата съвместимост с условията в ареста ще даде съдебно-медицинската експертиза, чието се изготвяне се очаква.

С тези аргументи Апелативният съд потвърди определението на Варненския окръжен съд, с което обвиняемият по обвинение в пране на пари, остава задържан под стража.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии