Община Варна ще достави 60 нови електрически автобуса

60 електрически автобуси, от които 40 тип „соло“ и 20 тип „съчленен“, 60 броя зарядни станции за бавно зареждане и 2 броя за бързо зареждане ще бъдат доставени по проект „Екологично чист транспорт за Варна“, който се реализира от Община Варна по ОП „Околна среда“. Целта на проекта е да допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посредством намаляване на нивата на фини прахови частици и азотни оксиди, опазване на околната и повишаване на качеството на услугите в обществения транспорт. Това съобщи на пресконференция днес ръководителят на проекта Младен Иванов, в присъствието на екипа по проекта.

Екологичните превозни средства ще обновят парка на общинската фирма „Градски транспорт“. Автобусите тип „соло“ са с приблизителна дължина 12 метра и 20 броя седящи места, а съчленените – с приблизителна дължина 18 метра, с минимум 36 седящи места. Те ще бъдат оборудвани с ABS и ASR системи, които осигуряват безопасност при шофиране, с батерии от модулен тип, с възможност за подмяна, оборудвани с климатик, допълнително отопление и рампа за трудноподвижни лица и детски колички. 60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на „Градски транспорт“, а станциите за бързо зареждане  – на обръщачите на Почивка и „Вл. Варненчик“. Очаква се новите автобуси да бъдат доставени в края на месец септември в началото на октомври, обясни още Младен Иванов.

Стойността на проекта е 85,47 млн. лв., от които почти 70 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ и 15,4 млн. лв. са средства, осигурени от Община Варна.

Това е пореден проект по европейска проглама, разработен от екип на Община Варна, с цел поетапно обновяване на автомобилния парк на обществения градски транспорт. До момента  са успешно реализирани още три проекта, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии