34 късометражни филма участват в кинофестивала „Карантината“

34 късометражни филма от 17 държави в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация участват в 8-я Международен кинофестивал за късометражно кино “Карантината”. Той ще се проведе от 2-ри до 6-ти август в едноименното рибарско селище в район „Аспарухово“ с вход свободен. Събитието се финансира по фонд „Култура“ към Община Варна.

Преди всяка от петте фестивални вечери  ще има авторска музика на живо – съвременен авторски джаз, изпълнен от български музиканти. Голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и се явяват премиери за България. Ще бъдат показани филми от Чили, Виетнам, Израел, Иран, Австралия, Канада както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата има и 3 български филма. Едни от най-очакваните заглавия е трилогията на Наш Еджъртън „Паяк“, „Мечка“ и „Акула“. Голяма част от филмите са били част от селекцията на престижни фестивали като Венеция, Берлинале, Торонто и Сънданс. Гостуващи музикални формации са: Groove Lines Project, Основно ветрове, Two Men Orchestra & Vesela Morova, Ivel и Кускус.

Осигурен е безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще се осъществява от Археологическия музей на ул. Антим I всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа. Всички филми са преведени с български субтитри.

В условията на Covid-19 организаторите съобщават, че са взели всички необходими мерки за безопасното провеждане на фестивала. Всички столове ще бъдат разположени на необходимата дистанция един от друг, ще бъдат осигурени дезинфектанти на ключови места във фестивалната зона, ще се избягват струпвания на големи групи от хора.

Предвидени са и съпътстващи събития – акция по почистване и опазване на околната среда:

1-ви август, 16 часа, рибарско селище “Карантината”; На 4-ти август ще бъде открита изложба „Parallel Universes” от 17:00 часа в галерия „Зона Нира арт“на София Хаджипапа и Деми Енглезеу от Кипър. На 5-ти август ще се състои творческа работилница по цианотипия – художествена практика, която използва определен вид фотографско възпроизвеждане.

На 7 август, 1 ден след официалното закриване, ще състои интердисциплинарна изложба на Мишел Куен от Хонг Конг, която пристигa за откриването в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 18:00 часа.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии