Видове автомобилни стелки и ползите от тях

Автомобилните фенове могат да водят разпалени спорове за привидно най-дребните детайли на любимите им возила – от цвета на вътрешното осветление до стелките. Да, именно стелките са важни за грижата за автомобила, за удоволствието от шофирането и за комфорта на всички пътници. Най-добре е да закупите оригинални стелки за вашия автомобил, които са проектирани с перфектните размери, за да пазят пода и купето от мръсотия, кал и влага. На пазара обаче се предлагат толкова много модели и модификации, че човек може сериозно да се затрудни.

Производителите на стелки за кола използват иновативни материали, като полипропилен, полиуретан, гума и текстил, за да създадат перфектните стелки за всеки автомобил. В статията ще ви представим накратко предимствата и недостатъците на двата основни вида стелки – гумените и мокетните. Ще разгледаме и новите попълнения в каталога, а крайното решение оставяме на вас.

Гумени стелки – максимална защита

Изработени от каучук с добавени елементи, гумените стелки защитават напълно пода на автомобила от вода и влага. Особено популярни са моделите със страничен борд, наричани още тип “леген”, задържащ водата и предотвратяващ протичането й. Същото правят и релефните улеи по повърхността – водата остава между тях, вместо да изтича извън стелката. Поддръжката на гумените модели е изключително лесна. Достатъчно е просто да изсипете водата, както и да измиете стелките на автомивката. Те съхнат изключително бързо и веднага са готови за употреба.

Предимството на гумените стелки е, че поради високата им плътност и гъвкавост, те са устойчиви и ще ви служат вярно с години, независимо от количеството на дъжда и снега навън. Те са перфектни за интензивно шофиране във всякакви условия.

Недостатъкът им е, че през лятото може да усетите аромат на гума в купето, когато се нагреят от слънцето. Това зависи основно от материалите, като оригиналните стелки не би трябвало да причиняват такъв проблем.

Мокетни стелки – несравним комфорт

Те са по-леки от гумените стелки, а много хора ще кажат, че и изглеждат по-добре. Обикновено са изработени от два или три слоя. Горната част използва комбинация от текстилни влакна, за да задържа праха и мръсотията, а гумираната долна част изолира водата и й пречи да проникне в купето на автомобила. Поддръжката им също е лесна – просто трябва да изтупате стелките или да ги почистите с автопрахосмукачка.

Предимството на текстилните стелки е, че поемат и задържат праха в купето, съхнат бързо и се усещат по-меки от водача и пътниците. Все едно стъпвате по килим. Качествените модели ще разпознаете по стабилното обточване по краищата, плътното прилягане и мекотата.

Недостатъкът е, че някои модели, особено тези от два слоя, могат да се затруднят да поемат повече вода, особено през зимата. Ето защо е добра идея да помислите за трислойни модели – с текстилна лицева част, среден изолационен слой и долен слой с рефер против приплъзване.

Нови материали

Полиуретановите стелки са хит, тъй като са много леки, гъвкави и ефективни. Те са изработени от полимери, полипропилен и други материали с изолационни свойства, като не отделят миризми и не променят свойствата си при температурни колебания. Това ги прави изключително издръжливи, което е голямото им предимството. Тези модели могат да бъдат по-скъпи от стандартните гумени модели, а отличителната им черта е в решетъчния дизайн.

Все повече навлизат и продукти от нови материали, например силикон, различни видове пяна и екологични материали, които улавят праха в купето и не отделят вредни изпарения, защитавайки здравето на водача и на пътниците.

Вместо заключение, ще изтъкнем, че някои шофьори предпочитат да карат с мокетни стелки през лятото и с гумени през зимата, за да се възползват максимално от плюсовете на двата модела. Това може и да ви се струва логичен разход, но все пак не забравяйте за защитата на друга част от автомобила. Гамата на стелки за багажник е също толкова разнообразна, като тук всичко зависи от личните ви предпочитания и потребности.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии