Доживотна присъда за убийство потвърди Варненският апелативен съд

Апелативен съд – Варна потвърди присъда на Окръжен съд – Силистра, с която подсъдим за убийство е наказан с доживотен затвор. Мюрсел А. е изправен на съд за това, че на 25.01.2017г. край с.Руйно, Силистренска област умишлено умъртвил млада жена. Деянието е извършено предумишлено. Подсъдимият трябва да обезщети за претърпените неизмуществени вреди наследниците на жертвата /граждански ищци/ с общо 350 хиляди лв.

Като извърши цялостна проверка на обжалваната присъда, Апелативният съд взе предвид фактите. Подсъдимият и жената живеели в Германия, периодично – в съжителство. Там разследващи констатирали, че дъщерята на жената е претърпяла побой и прокуратурата образувала дело срещу двамата за опит за убийство. Мюрсел и Ангелка се върнали в родината си за кратко. Мъжът уговорил свои близки да кажат на роднините й, че е избягала, при това със значителна сума негови пари. В това време жената била в дома на негови роднини. На 25 януари им подсъдимият казал, че си тръгват за Германия. Той, Ангелка и брат му отпътували с кола. Мюрсел й ударил шамар и я душил. Извел я от автомобила, но се върнал сам. С друга кола преминал ГКПП Дунав мост – Русе. Разследването започнало след случайното откриване на трупа на младо момиче 40 дни по-късно. Аутопсията показала, че 22-годишната Ангелка е починала от тежка черепно-мозъчна травма. Съдът е категоричен – никой освен подсъдимия не е имал причина да я убива. А неговият мотив е делото в Германия.

Производството пред настоящата инстанция започна през 2020 г.  Делото бе многократно отлагано, заради заболявания на страните и състава, по искане на защитата и заради честата смяна на адвокатите на подсъдимия по негова воля. Съдът назначи две съдебно-медицински експертизи. Вещите лица потвърдиха, че Мюрсел физически е бил в състояние да вдига и премества значителни тежести – способност, която защитата оспорваше.

Като обстойно разгледа всички доказателства, въззивната инстанция стигна до безспорния извод, че жертвата е била умишлено умъртвена от Мюрсел А. вечерта на 25 януари, след като той й нанесъл удари със значителна сила. Извършил е деянието с пряк умисъл. За това говорят броят на ударите в жизненоважна част на тялото, захвърлянето на пострадалата в безпомощно състояние на отдалечено място през зимата, където вероятността да бъде открита е почти нулева. Съдът отчете предварително измисления и реализиран сценарий с „бягството“ на жената и въвеждането в заблуда на близките й и полицейските служители за това.

Настоящият съдебен състав не смята наказанието за прекомерно. Подсъдимият има 7 предходни осъждания, включително като непълнолетен. През живота се не е бил трудово ангажиран. Създаденият план за убийството показва неговата комбинативност, но и изключителната престъпна упоритост при преследване на крайната цел. Всички данни за личността и действията му дадоха основание на Апелативния съд да приеме, че се касае за индивид с изключително висока обществена опасност. Характеристиките на деянието и на извършителя налагат той да бъде отстранен от обществото за максимално дълъг период, се посочва в мотивите.

Решението, потвърждаващо доживотната присъда на Мюрсел А., извършил предумишлено убийство, може да се обжалва пред ВКС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии