Обзор на английската висша лига и последния сезон

Английската висша лига, известна още и като Премиършип е дивизията от най-високо ниво в английския футбол. Висшата лига е най-гледаната спортна лига в света и най-богатото първенство в Европа. Създадена е през 1992 г. когато клубовете в Първа английска дивизия от Футболната лига решават да се отделят от основаната през 1888 г. Футболна лига. Основната идея за отделянето е клубовете да могат да се възползват от изгодна сделка за продажбите на телевизионни права.

В английската висша лига се състезават 20 отбора, а общо 47 са участвали поне в един от сезоните. От създаването на Лигата до този момент шампиони са ставали едва шест клуба. Шампионските отбори са Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Манчестър Сити, Блекбърн Роувърс и Лестър Сити.

Определят Английската Висша лига като истинско величие във футбола – прекрасна за наблюдаване игра, изпълнена с изненадващи развръзки и много сериозна равнопоставеност между отборите. Това е и първенството, в което най-често може да се стигне дотам, че последният да победи първия.

В последния сезон на Английската висша лига Манчестър Сити стигна до исторически обрат от 0:2 до 3:2 срещу Астън Вила и успя да триумфира с трофея. Това е четвъртият трофей за „гражданите“ в последните 5 сезона и общо осми в историята. С успеха си над Астън Вила те не оставиха шансове на следващия в класирането – Ливърпул, който също направи обрат срещу Уулвърхемптън и завърши срещата с резултат 3:1. Мърсисайдци приключиха сезона с 92 точки – с една по-малко от носителите на Купата.

Завършилите на върха на класирането с 93 точки Манчестър Сити имат голова разлика от 99:26. На второ място останаха „мърсисайдци“ с 92 пункта, 94:26, а на цели 19 точки от върха финишира Челси със 74 точки, 76:33. Тотнъм пък си завоюва четвъртото място със 71 точки, 69:40. Изпадналите клубове към Чемпиъншип са Норич Сити, Уотфорд и Бърнли.

Най-много равенства имат Брайтън и Кристъл Палас – по 15, а отборът с най-интересна голова разлика е Манчестър Юнайтед, защото вкара и допусна по 57 попадения, но въпреки това намери място сред топ 6.

Призът за голмайстор този сезон ще бъде поделен между Мохамед Салах и Хьон-мин Сон, които имат по 23 попадения за своите отбори. Най-добрият домакин през този сезон бе отборът на Ливърпул, който не допусна нито една загуба на „Анфийлд“ и спечели 49 точки, 49:9.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии